Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kura pērn bija vispieprasītākā vieta jaunas privātmājas būvniecībai?

© pexels.com

Aizvadītajā gadā samazinājies vidējais laiks, kurā iedzīvotāji pabeidz savu privātmāju būvniecības projektus, savukārt iecienītākā vieta privātmāju celtniecībai bijis Ādažu novads, liecina bankas "Citadele" dati par hipotekāro kredītu pieteikumiem.

Pierīga joprojām ir populārākais reģions, kur iedzīvotāji lūko būvēt savus mājokļus. Visbiežāk hipotekārie kredīti izsniegti privātmāju būvniecībai Ādažu novadā, kam seko Mārupes novads. Liela interese par privātmāju projektu realizēšanu novērota arī Olaines, Ogres un Tukuma novados, liecina bankas dati.

Pārējā Latvijas teritorijā būvniecības apjomus ietekmē konkrētā reģiona tirgus aktivitāte - interese par īpašumiem ir galvenokārt lielajās pilsētās vai to tuvumā.

"Klienti bieži norāda, ka lielākais izaicinājums ir piemērota zemesgabala atrašana. Īpaši aktuāli tas ir Pierīgā un Siguldas novadā. Sākotnēji piedāvājums var šķist plašs, taču, saliekot kopā vēlmes ar budžetu, iespējas sarūk. Zemes iegāde ir ļoti nozīmīgs posms ikvienā privātmājas būvniecības projektā, jo vietas ainaviskums un cena ir tikai aisberga redzamā daļa. Svarīga nozīme ir arī konkrētā zemesgabala apbūves noteikumiem, komunikācijām, apgrūtinājumiem, infrastruktūrai un citiem aspektiem, kas veido zemes iegādes darījuma nianses," skaidro Artis Zeiļa, bankas Citadele sadarbības partneru attiecību vadītājs.

Visbiežāk izvēlētā mājokļa platība 2023.gadā ir bijusi robežās no 100 līdz 140 m2. Mazākā līdzfinansētā privātmāja bijusi 59,9 m2, savukārt lielākā - 260 m2 platībā.

2023.gadā ir samazinājies vidējais laiks, kurā tiek noslēgts būvniecības process. No kredīta pirmās daļas izmaksas brīža iedzīvotāji arvien biežāk noslēdz būvniecību ātrāk nekā 2 gadu laikā. Tikmēr rūpnieciski ražotu privātmāju gadījumā klienti nereti tos var noslēgt un apdzīvot jau pēc mazāk kā 1 gada