Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

"Stenders" uzsāks ilgtspējīgu ziepju ražošanu, izmantos arī ražošanas atlikumus

© MN

Vannas un ķermeņa kopšanas kosmētikas ražošanas uzņēmums "Stenders" šogad sāk sadarbību ar Latvijas Dabas fondu (LDF) un veido atbalsta fondu mitrāju aizsardzībai un atjaunošanai, aģentūru LETA informēja "Stenders" pārstāvji.

"Stenders" veikalos, kā arī tiešsaistē jau tagad pieejamas Ilgtspējas ziepes - uzņēmuma produktu klāsta papildinājums, kas radīts, izmantojot ziepju ražošanas atlikumus, dabiskas izcelsmes izejvielas un aprites ekonomikas principus. Viens eiro no katra Ilgtspējas ziepju pirkuma visā pasaulē tiks ziedots Mitrāju atbalsta fondam, lai par iegūtajiem līdzekļiem atjaunotu Latvijā mitrāju ekosistēmas, to skaitā Grīvu salu Lubāna mitrājā, kur nepieciešama gan apjomīga krūmu izciršana un piebraucamo ceļu labiekārtošana, gan meliorācijas grāvju aizrakšana, mākslīgo mitrzemju izveide un palieņu pļavu atjaunošana. Iegūtie līdzekļi papildinās jau LDF rīcībā esošo finansējumu mitrāju atjaunošanai.

"Stenders" izpilddirektore Kristīne Grapmane norāda, ka uzņēmums ik gadu saražo 180-200 tonnu ziepju, taču procesā rodas aptuveni trīs tonnas pārpalikumu. Tagad šos ziepju pārpalikumus pārstrādā jaunās ziepēs, lai iedzīvinātu aprites ekonomikas principus.

Kompānijā atzīmē, ka mitrāji pasaulē izzūd trīs reizes straujāk nekā meži. Tās pašlaik ir visvairāk apdraudētās ekosistēmas pasaulē, un pēdējo 50 gadu laikā ir izzudusi vairāk nekā trešdaļa jeb 35% no pasaules mitrājiem, tādēļ šo ekosistēmu aizsardzība ir vitāli svarīga dabas daudzveidības saglabāšanai.

Latvijas Dabas fonda padomes loceklis Jānis Ķuze skaidro, ka mitrāji ir dzīvotnes, kas nozīmīgas ne tikai dabas daudzveidībai, - tās sniedz būtiskus ekosistēmu pakalpojumus, kas svarīgi mūsu eksistencei. Kā būtiskākos Ķuze min trīs - plūdu regulāciju, ūdens attīrīšanu un oglekļa uzkrāšanu. Mitrāji darbojas kā sūkļi, kas uzkrāj plūdu un palu ūdeņus un vēlāk tos lēnām atbrīvo, tā sargājot no pārplūšanas citas teritorijas. Turklāt tie ir dabiski filtri, kas attīra ūdeni no piesārņojuma. Tāpat mitrāji efektīvi saista un uzkrāj oglekli, tādējādi mazinot siltumnīcas gāzu radīto efektu, un līdz ar to ir viens no klimata pārmaiņu mazināšanas mehānismiem. Piemēram, augstie purvi ar tajos uzkrāto kūdru ir viena no efektīvākajām dabā esošajām oglekļa krātuvēm.

"Stenders" 2022.gadā strādāja ar 8,095 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 36% mazāk nekā 2021.gadā, un cieta 780 988 eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Kompānijas "Stenders" vienīgais īpašnieks ir Ķīnas kompānija "Tianjin Meidaojiaye Commerce and Trade Co", bet kompānijas patiesie labuma guvēji ir Ķīnas pilsoņi Jans Gans un Džao Jans. Uzņēmums reģistrēts 2001.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2,793 miljoni eiro.