Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

EP deputāti nedrīkst priekšvēlēšanu kampaņā dalīt iedzīvotājiem EP apmaksātus materiālus

© Vladislavs Proškins/f64

Eiropas Parlamenta deputāti nevar iedzīvotājiem dalīt un priekšvēlēšanu kampaņā izmantot tādus EP apmaksātus materiālus kā maisiņi, rakstāmpiederumi vai līdzīgas lietas

KNAB rīkoja informējošo pasākumu partijām par priekšvēlēšanu aģitācijas perioda ierobežojumiem pirms EP vēlēšanām.

Atbildot uz politisko spēku pārstāvju jautājumiem, KNAB pārstāves informēja, ka kandidāti uz EP, arī pašreizējie Eiropas Parlamenta deputāti nevar iedzīvotājiem dalīt un priekšvēlēšanu kampaņā izmantot tādus EP apmaksātus materiālus kā maisiņi, rakstāmpiederumi vai līdzīgas lietas.

Vēlēšanu norisi uzraugošā iestādē skaidro, ka šādas EP apmaksātās lietas nevar izmantot, jo tas nozīmētu pārkāpt likumā noteikto aizliegumu pieņemt dāvinājumu no EP kā ārvalstu juridiskas personas. Papildus cita lieta, kas tieši nav KNAB kompetencē, ir EP regulējums, kas neļauj institūcijas līdzekļus izmantot priekšvēlēšanu vajadzībām.

Reizē EP deputāti var turpināt apmeklēt skolas saistībā ar EP izglītojoša projekta aktivitātēm. Tomēr politiķi šajās uzstāšanās reizēs nedrīkst aģitēt un norādīt, ka pretendē uz palikšanu savā amatā, skaidroja KNAB pārstāve.

Birojā arī skaidro, ka tā kā 10.februārī sāksies priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms EP vēlēšanām, tad par visiem līgumiem, kas saistībā ar šajā periodā veicamo aģitāciju, noslēgti pirms 10.februāra, informācija birojā jāiesniedz līdz 14.februārim. Tāds pats termiņš - trīs darba dienu laikā - būs jāievēro arī uz paziņošanu KNAB arī par līgumiem, kas tiks noslēgti, sākot no 10.februāra.

Attiecībā uz šīm vēlēšanām palielināto drošības naudu - 8000 eiro - KNAB darbinieces informēja, ka šo summu var maksāt arī no valsts saņemtā finansējuma, ja partijai tāds piešķirts. Reizē KNAB vēl precizēs, kurā no izdevumu sadaļām iesniedzamajās atskaitēs būs jānorāda šie izdevumi.

Birojs arī gatavs rīkot papildu izskaidrojošus pasākumus par priekšvēlēšanu ierobežojumu regulējumu gan EP deputātiem, gan citiem partiju pārstāvjiem.

Piemēram, jau tagad partijas var reģistrēties 26.janvārī paredzētajam vebināram par aizliegumu izmantot administratīvos resursus priekšvēlēšanu aģitācijai pirms EP vēlēšanām.

EP vēlēšanas paredzētas jūnija sākumā.