Hokeja fani netiek pie hokeja čempionāta biļetēm

Plānots, ka šogad uz pasaules čempionātu (PČ) hokejā Slovākijā varētu doties aptuveni 3000 līdzjutēju no Latvijas. Tas ir par 1000 līdz 2000 mazāk nekā pēdējos gados. Daudzu rocību iedragājis algu samazinājums, liela daļa hokeja fanu devušies pelnīt iztiku uz ārzemēm.

Problēmas sagādā arī biļešu trūkums, kas jo īpaši izjūtams pirmās kārtas spēlē ar Čehiju.

Biļete – kāzu dāvana

Kad čempionāta organizatori sāka tirgot biļetes uz atsevišķiem mačiem, uz maču LatvijaČehija biļetes netika piedāvātas. Eksperti šo situāciju skaidro racionāli – Čehija un Slovākija ir kaimiņos, un viss notiek pēc principa – kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ. Problēmu risināt centusies Latvijas Hokeja federācija, kura centusies izkārtot, lai uz spēli tiktu vairāk latviešu līdzjutēju, taču hokejā atšķirībā no futbola biļešu izplatīšanā darbojas brīvā tirgus likums. Federācijām noteikts biļešu daudzums netiek garantēts.

Haralds no Rīgas stāsta, ka par hokeju fano kopš mazotnes, bet uz PČ pirmoreiz devies tikai pagājušajā gadā. Braucienu viņam uzdāvinājusi sieva. Haralds atzīst, ka Vācijā viņš pa īstam saslimis ar fanošanu un labprāt brauktu uz čempionātu arī šogad, taču finansiālā rocība neļauj.

«Pagājušajā gadā sieva uzdāvināja biļeti uz 40 gadu jubileju, biju reāli šokā. Ļoti jau gribētos aizbraukt arī šogad, bet biļetes nenopirku un nezinu, kā tur izfīrēties un cik tas maksās. Beigās nolēmu, ka skatīšos čempionātu televizorā,» saka Haralds.

Aktīvs hokeja līdzjutējs ir arī Aivars, kurš pirms diviem gadiem devās peļņā uz Lielbritāniju. «Zini, es 2000. gadā biju Sanktpēterburgā un redzēju, kā mūsējie sasita krievus, un to nevaru aizmirst. Tagad arī varētu braukt, jo nauda it kā ir, bet brīvdienas te ieplānot, kā man gribas, nesanāk,» nopūšas Aivars.

300% uzcenojums

Uz katru spēli pārdošanā nonāca 7700 biļešu, un ceļojuma aģentūras prognozē, ka šobrīd spekulantu rokās varētu būt aptuveni 15% biļešu. Tiesa, viņi tās tirgo ar teju 300% uzcenojumu. Travelart pārstāve Inese Krūmiņa norāda, ka cenas ir pārāk uzpūstas un par tādu naudu biļetes pērk retais. Visticamāk, ka maču ar Čehiju vairākums līdzjutēju no Latvijas pavadīs Slovākijas bāros pie TV ekrāniem un iepazīstoties ar citu komandu līdzjutējiem.

Problēmas sagādā arī biļetes uz Latvijas mačiem ar Somiju un Dāniju. Ik pa laikam šīs biļetes pieejamas oficiālajā pasaules čempionāta biļešu izplatītāja www.ticketportal.sk mājas lapā, taču lielas cerības tomēr jāliek uz spekulantiem pie arēnas. Vidēji viena biļete uz pirmās kārtas spēli maksā no 30 līdz 55 eiro.

Dinamo fani plosīsies arī Slovākijā

Droši par to, ka visas pirmās kārtas spēles varēs vērot klātienē, ir tikai neliela daļa Latvijas līdzjutēju, kas biļetes iegādājušies jau laikus. Piemēram, daļa Rīgas Dinamo fanu kluba biedru.

«Mums biļetes bija uz rokas jau gada sākumā, pirkām tās caur Slovākijas federāciju. Reāli ceļojums ilgs sešas dienas, redzēsim trīs spēles, un kopā tas maksā 180 latu. Pēc pirmās kārtas tad skatīsimies, ko tālāk – turīgākie droši vien paliks, pārējie brauks mājās,» saka fanu kluba vadītājs Uģis Purviņš. Viņš atklāj, ka uz Slovākiju dosies 45 Dinamo fanu kluba biedri.

Latvijas izlase sākusi gatavošanās posmu un šodien aizvadīs pirmo pārbaudes spēli ar Zviedriju. Otrā spēle notiks 1. aprīlī, bet pēc tam Oļega Znaroka trenētā izlase tiksies ar Somijas (Arēna Rīga), Austrijas (izbraukumā) un Norvēģijas (Arēna Rīga) valstsvienībām. PČ Bratislavā un Košicē notiks no 28. aprīļa līdz 15. maijam.

Svarīgākais