Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā 6% skolēnu desmit un 11 gadu vecumā neprot lasīt

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijā 6% skolēnu desmit un 11 gadu vecumā neprot lasīt, trešdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Viņa norādīja, ka LNB kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Kultūras ministriju (KM), kā arī ar daudziem sadarbības partneriem LNB šogad sāks plašu sabiedrības iesaistes kustību "Restarts lasīšanai". Tretjakova sacīja, ka kustība pauž LNB Bērnu literatūras centra pārliecību, jo vairāku gadu garumā centrs ir strādājis lasīšanas veicināšanas jomā.

"Ir īstenoti daudzi projekti. Kopā mēs tos gribam restartēt, lai tas notiktu ar lielāku spēku un jaudu. Aptuveni 1130 bērni neprot lasīt. Bērnu perspektīva ir ļoti apšaubāma. Tas nozīmē nesekmību arī citos mācību priekšmetos - ja bērns neprot lasīt, viņš nevar iegūt zināšanas. Lasīšana ir pamatprasme," uzsvēra Tretjakova.

Viņa aicināja ņemt vērā, ka Latvijas sabiedrība skaitliski strauji samazinās, piemēram, iepriekšējā gada pētījums, kas tika veikts pirms pieciem gadiem, parāda, ka par trešdaļu ir samazinājies 15 gadu vecumu sasniegušo jauniešu skaits. Pēc Tretjakovas paustā, ja mēs kā sabiedrība nevaram iesaistīt lasīšanā jauniešus un bērnus un nevaram panākt, ka viņi visi ir spīdoši lasītāji, tas ir liels izaicinājums. Viņa aicina visu Latvijas sabiedrību palīdzēt risināt šo problēmu.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja uzsvēra, ka Latvijas izaugsmei mums ir vajadzīgi izglītoti cilvēki. 2021.gadā notika ministru tikšanās, kad bijusī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un bijušais kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) iezīmēja pirmo sadarbību. Tretjakova piebilda, ka lasīšanas veicināšana līdz šim tika vairāk finansēta no KM līdzekļiem, lai gan tā ir pamata prasme zināšanu ieguvē.

Tretjakova klāstīja, ka LNB Bērnu literatūras centrs iesniedzis IZM 12 priekšlikumus konkrētiem soļiem, kādā veidā uzlabot lasītprasmi. Patlaban sadarbība notiek divos punktos. Viņa uzsvēra, ka sadarbība ir sākusies un centrs turpina strādāt pie savām iestrādēm - tā ir lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija". Programmu LNB īsteno kopš 2001.gada. Sešus gadus vēlāk - 2007.gadā tika uzsākts lasīšanas veicināšanas projekts trīs līdz četrus gadus veciem bērniem "Grāmatu starts". LNB Atbalsta biedrība turpina īstenot šo programmu Latvijā un arī ārpus Latvijas.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja atzīmēja, ka 2017.gadā tika sāktas "Skaļās lasīšanas sacensības". Viņa piebilda, ka nav tāda novada, kur šī sacensība nebūtu pazīstama. Savukārt IZM ir apņēmusies popularizēt programmu "Lasīšanas ligzdas". IZM ieskatā programma, kas ir populāra Igaunijā, būs piemērota pašmāju pirmsskolām. Tāpat iecerēti arī ikdienas lasīšanas treniņi.

Lai sekmētu lasīšanu iesaistītas ir ne tikai ministrijas, bet arī LNB Bērnu literatūras centra partneri, piemēram, lielās izdevniecības turpina lielās lasīšanas kampaņas un "Lasīšanas stafeti". Tāpat partneri nāk ar jauniem ambicioziem plāniem, kā, piemēram, izveidot lasīšanas klubus skolās un piedāvāt dažādas lasīšanas aktivitātes vasarā.

Tretjakova uzsvēra, ka LNB Bērnu literatūras centrs ir uzsācis brīvprātīgo rekrutēšanu. Viņa sacīja, ka šis vārds nav izvēlēts nejauši. Lai gan šo vārdu vairāk var sastapt aizsardzības jomā, armijas veidošanā, taču arī šis ir tikpat nopietni. Brīvprātīgo rekrutēšanai LNB Bērnu literatūras centrs ir uzrunājis "Bērnu, jauniešu un vecāku žūriju", lasīšanas vēstnešus no visiem Latvijas novadiem. Tretjakova sacīja, ka visi uzrunātie ir piekrituši iesaistīties.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja sacīja, ka pirmais solis ir ieviest lasīšanu skolā katru dienu dažādos mācību priekšmetos. Plānots izcelt tās skolas, kurās tas notiks, lai rādītu arī sabiedrībai, ka tas ir iespējams un jādara. Plānots popularizēt vasaras lasīšanu, kur nevajadzētu kautrēties no ieteicami grāmatu sarakstiem.

Paredzēts, ka 23.februārī izstādē "Skola 2024" piedalīsies Latvijas lielākie grāmatizdevēji, 13.martā notiks Latvijas skolu un bērnu bibliotēku lasītpatikas forums "Siguldas devonā", 25.martā notiks "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" un Lielās lasīšanas svētki.

Savukārt 25.martā notiks Eiropas autoru diena, LNB 5.oktobrī notiks "Skaļās lasīšanas sacensības" un Nacionālais fināls. Tāpat iecerēts, ka notiks lasīšanas iniciatīva "Grāmatu starts", tiks veikts arī grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām un projekts "Grāmatas rosina sarunu par aktuālo". Šogad notiks arī lasīšanas veicinātāju profesionālās pilnveides programma un būs pieejama vietne lasīšanas kultūras veicināšanai "literaturascelvedis".