Atveseļošanas fonda līdzekļus varēs ieguldīt pretplūdu pasākumos

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdība otrdien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcijām, kas paredz, Atveseļošanas fonda līdzekļus ieguldīt pretplūdu pasākumos, aģentūru LETA informēja ZM.

ZM skaidro, ka, ņemot vērā būvniecības materiālu un energoresursu cenu kāpumu, noteikumos ir precizēts īstenojamo projektu skaits un sasniedzamie mērķa rādītāji.

Iepriekšējais investīciju īstenošanas mērķa rādītājs tika norādīts aizsargājamās platības hektāros, bet turpmāk tiks norādīts īstenojamo projektu skaits. Kopumā pa fonda līdzekļiem ir īstenojams 21 projekts, tostarp astoņu sūkņu staciju, 12 aizsargdambju un viena kanāla atjaunošana, kas ir jāpabeidz līdz 2026.gada beigām.

Cita starpā darbi tiks veikti Reiņa poldera sūkņu stacijā, Kūļciema poldera sūkņu stacijā un Vēžu poldera sūkņu stacijā, kā arī Bernātu poldera aizsargdambim, Bārtas poldera aizsargdambim, Rēzeknes kreisā krasta dambim un Ošas poldera aizsargdambim.

ZM piebilst, ka noteikumi arī papildināti ar nosacījumu, ka investīciju projektos var ne tikai atjaunot polderu sūkņu stacijas, bet tās arī pārbūvēt un pilnveidot. Tostarp modernizēt, uzlabot sūkņu energoefektivitāti, ieviest modernas tehnoloģijas un attālinātas digitalizētas sūkņu stacijas vadības un drošības sistēmas.

Atveseļošanas fonda investīcijas pretplūdu pasākumos varēs ieguldīt uzreiz pēc grozījumu stāšanās spēkā.

Svarīgākais