Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Gripas epidēmijas dēļ ierobežo pacientu apmeklējumus Austrumu slimnīcā

© MN

Slimību profilakses un kontroles centrs 2024. gada 12. janvārī Latvijā izsludināja gripas epidēmiju, un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) no 16. janvāra noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem. Lai neapdraudētu savu, ģimenes locekļu, tuvinieku un darba kolēģu veselību, Austrumu slimnīcas ārsti aicina ievērot piesardzības pasākumus un nedoties ārpus mājām ar slimības simptomiem, izvērtējot, vai šādā situācijā klātienes vizītei pie ārsta nav iespējams cits risinājums, piemēram, ģimenes ārsta izsaukšana dzīvesvietā vai ārsta attālināta konsultācija.

Gripas epidēmijas laikā, cik iespējams, jāizvairās no vietām un pasākumiem, kur pulcējas daudz cilvēku. Īpaša piesardzība jāievēro, apmeklējot ārstniecības iestādes, piemēram, poliklīniku vai slimnīcu.

Austrumu slimnīcā no 2024. gada 16. janvāra ieviesti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem: gripas epidēmijas laikā atļauts apmeklēt tikai smagi vai kritiski slimus pacientus ar ārstējošā ārsta vai nodaļas vadītāja atļauju un ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Pie pacientiem netiks ielaisti apmeklētāji, kuriem ir jebkādi akūtas vīrusa infekcijas simptomi - klepus, šķaudīšana, iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Vienā reizē pacientu varēs apmeklēt viens apmeklētājs. Nodaļās kategoriski aizliegts ienākt ar virsdrēbēm, un, uzturoties slimnīcā, ir jālieto sejas maska.

Austrumu slimnīcas ārsti aicina cilvēkus, kuriem gripas sezonas laikā paredzēta ķirurģiska operācija slimnīcā, plānotas ārstnieciskas manipulācijas ārstniecības iestādēs vai vizīte pie ģimenes ārsta vai cita ārsta speciālista un kuri nav vakcinēti ar šīs sezonas gripas vakcīnu, būt sevišķi uzmanīgiem un ievērot piesardzības un higiēnas nosacījumus, lai nesaslimtu.

Austrumu slimnīcas infektologi vērš uzmanību, ka vienīgais efektīvais gripas profilakses līdzeklis ir vakcinācija. Noteikti ieteicams ir vakcinēties hronisko slimību pacientiem, piemēram, pacientiem, kas sirgst ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, aptaukošanos u.c. Pret gripu būtu jāvakcinējas arī tiem, kas ikdienā uzturas un klātienē komunicē ar lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personālam.