Labklājības ministrija: bērnu aprūpes iestāde nav tikai mājvieta, tā ir vide, kurā aug bērns

© Oksana Džadana/f64

Pēc gadījuma, kad kriminālatbildības vecumu nesasniedzis bērnunama audzēknis Jūrmalā nodūra vienaudzi, Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji tuvākajās dienās dosies uz Jūrmalas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādi, lai klātienē novērtētu apstākļus, kādos tur dzīvo bērni un kā tiek organizēts pakalpojums, aģentūru LETA informēja LM valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite.

Viņa norādīja, ka šis un līdzīgi gadījumi nav atstājami bez ievērības, līdz ar to LM no notikuma dienas un arī brīvdienās seko līdzi notiekošajam kopā ar Bērnu aizsardzības centru (BAC) iesaistās atbalsta veidošanā un sniegšanā. BAC nodrošina krīzes intervences komandas pakalpojumu jauniešiem.

Pēc viņas paustā, jau piektdien, 12.janvārī, tika organizēta starpinstitucionālā sanāksme, kurā piedalījās BAC, Jūrmalas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāde, Jūrmalas pašvaldības Bāriņtiesa un Sociālo lietu pārvalde. Savukārt šopēcpusdien ministrija tiekas ar visām iesaistītajām pusēm, lai plānotu tālākos soļus gan darbā ar nodarījumu veikušo, gan pārējiem iesaistītajiem bērniem, tai skaitā bērniem, kuri dzīvo iestādē.

Jakaite uzsvēra, ka gadījumi, kuros iesaistīti arī jaunieši, kuri ir ārpusģimenes aprūpē un pārsvarā uzturas institucionālā vidē, ļoti spilgti raksturo to, ka pašvaldībām šī pakalpojuma nodrošināšanā ir jāiegulda resurss, lai jauniešiem, kuriem jau nav iespējas būt ģimeniskā vidē, tiek nodrošināts gan psiholoģiskais atbalsts, gan uzticības persona.

LM vēlreiz vērš pašvaldību uzmanību uz to, ka bērnu aprūpes iestāde nav tikai mājvieta, kurā jāsagādā bērniem pārtika un gultasvieta, tā ir vide, kurā aug bērns, un vide, kurā jābūt nodrošinātam atbalstam un iespējai pilnveidot sevi kā personību, jāiesaista bērni ārpusskolas interešu pasākumos, jāatbalsta bērns izglītības procesā, lai veidotu uz nākotni vērstu atbalsta kopumu.

Ministrijas pārstāvji atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei tuvākajās dienās dosies uz Jūrmalas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādi, lai klātienē novērtētu apstākļus, kādos dzīvo bērni un kā tiek organizēts pakalpojums.