Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Madonā aizritējis Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā; starp uzvarētājiem arī Latvija

© publicitātes foto

Pagājušajā nedēļas nogalē, 13. un 14. janvārī, Madonas sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” norisinājās aizraujošais un apmeklētais “DogSport Carnikava” un Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas rīkotais Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā, kas vienlaicīgi bija arī Latvijas Ziemas čempionāts, uzvaras izcīnot Latvijas, Polijas un Igaunijas pārstāvjiem, informē organizatoru pārstāvis Ivars Bācis.

Kopā ar Polijas, Lietuvas un Igaunijas sportistiem piedalījās arī vairāki Latvijas pārstāvji, kuri dažādās kategorijās cīnījās par valsts čempionāta medaļām, jo kopā ar PK posmu bija arī Latvijas Ziemas čempionāts. Kā allaž ziemā bija divas kategorijas - kamanas un skijorings (slēpotājs sasaistē ar suni), bet sīkāk dalījās pēc suņu šķirnēm Open un Nordic klasēs. Sestdien 5,4km distancē tika aizvadīti pirmie braucieni, bet svētdien otrie, rezultātu nosakot pēc abu dienu braucienu summas.

Abas dienas absolūti labākos laikus (9:53 un 9:43) uzrādīja galvenais favorīts - pasaules čempions Igors Tracs no Polijas, kurš izcīnīja pirmās vietas gan četru suņu, gan divu suņu kamanu Open klasē. Savukārt četru suņu kamanu Nordic klasē uzvaru svinēja savulaik pasaules čempionāta sudrabu izcīnījušais Mārtiņš Kristons (KSSK), kuram otrā ieta skijoringā Nordic klasē.

Visspraigākā un interesantākā cīņa par godalgām norisinājās sieviešu skijoringa Open klasē, kur pēc pagājušā gada izlaišanas ar uzvaru atgriezās un 2022. gada panākumu atkārtoja Elīna Klindžāne (DogSport Carnikava). Pagājušā gada uzvarētāja Zane Robalde otrajā dienā uzrādīja vienādu laiku, bet divu dienu summā par dažām sekundēm apsteidza Eviju Černiševu, kurai pērn bija otrā vieta. Ļoti laba debija sanāca Gundai Šabanovai, kurai tikai trīs sekundes pietrūka līdz pjedestālam, toties pamatīgi viņa apsteidza 2023. gada trešās vietas ieguvēju Redu Adomaitīti no Lietuvas.

Vīriešiem skijoringā bija spēcīga konkurence, kur uzvarēja IBU kausā biatlonā un Igaunijas čempionātā riteņbraukšanā startējušais Jarmo Nikolajs, aiz sevis atstājot divus iepriekšējo gadu uzvarētājus no “DogSport Carnikava” Frici Zaržecki un Artūru Jakobsonu. Veterāniem skijoringā Open klasē starp diviem igauņiem trijniekā ar otro vietu atzīmējās Kaspars Krievs (KSSK). Savukārt Raimonda Ratkeviča (Sniega suņi) bija ātrākā Nordic2 klasē, bet otrā un trešā vieta liepājniecei Anitai Reinei un Sintijai Preisei (Sniega suņi).

Vēl par godalgotajām vietām Latvijai parūpējās Karīna Krūmiņliepa (KSSK) divu suņu kamanām Nordic klasē, kā arī aiz diviem poļiem trešo vietu četru suņu Open klasē ieguvušais Nikolajs Kravcovs (Dodkepu.lv).

Pirmajā dienā pēc Pasaules kausa sacensībām norisinājās minipullings, kurs suņi sprintā uz ātruma vilka riepas, bet otrajā dienā norisinājās stafetes, kur komandā bija divi dalībnieki - skijorings un divu suņu kamanas. Pēc katra posma bija jāveic pieci šāvieni biatlona šautuvē, kur par katru kļūdu nāca klāt 15 sekundes sods. Open klasē spraigā cīņā uzvarēja Latvijas-Polijas duets ar Frici Zaržecki un Jakubu Kržminski sastāvā, bet Nordic klasē nepārspēti palika igauņi Silvers Vīra un Erle Hermane.

Sacensības varēja notikt ar Latvijas Sporta federāciju padomes, Udrasu Litas un Kaspara veterinārārsta prakses “Madonas mīluļu veterinārārsti”, SIA “Bertas nams” un “Josera”, SIA Big Red un “Pupu maiss”, SIA "Garšaugu maisījumi", ZS "Bites", ZS "Saliņas", SIA "Green Hive", SIA "Atasco", SIA "Almarini", ZS "Ozoliņi", ZS "Rūķīšu tējas" atbalstu.

Sacensību organizatore Elīna Klindžāne: “Esmu gandarīta un lepojos ar mūsu komandas “Dog Sport Carnikava” dalībnieku paveikto sacensību organizēšanā. Ar katru gadu sacensību organizēšanu izdodas paveikt arvien augstvērtīgāk. Un varbūt tiešām pirms 2 gadiem dzimusī ideja, kuru izteica pasaules čempions Igors Tracs un atpūtas bāzes “Smeceres Sils” vadītājs Gunārs Ikaunieks, ka mēs varētu organizēt arī Eiropas vai Pasaules čempionātu kamanu suņu sportā “Smeceres Sils” trasē, nav nemaz tik neiespējama, kā mums sākotnēja šķita.”