TM plāno izveidot Tieslietu akadēmiju

© Ģirts Ozoliņš/MN

Tieslietu ministrija (TM) valsts drošības uzlabošanai plāno izveidot Tieslietu akadēmiju un stiprināt akadēmiskā godīguma principu jurista kvalifikācijas iegūšanas procesā, liecina Valdības rīcības plāna projekts.

TM līdz šī gada 30.aprīlim plāno uzlabot pārrobežu kibernoziegumu atklāšanu un izmeklēšanu, kā arī efektivizēt pārrobežu tiesisko sadarbību elektronisko pierādījumu iegūšanā.

Ir parakstīts konvencijas par kibernoziegumiem Otrais papildu protokols par pastiprinātu sadarbību un elektronisko pierādījumu izpaušanu, kā arī izstrādāts ratifikācijas likums un grozījumi nozaru likumos.

Līdz 31.oktobrim ir plānots stiprināt tiesu pašnoteikšanos attiecībā uz tiesnešu karjeras jautājumiem un tiesu budžetu, tādējādi stiprinot tiesu neatkarību un vairojot sabiedrības uzticību tiesu varai.

Līdz gada beigām plānots, ka darbu sāks Tieslietu akadēmija kā konkurētspējīga iestāde Eiropas līmenī, nodrošinot tiesnešu un prokuroru sākumapmācības un tālakapmācības, kā arī izmeklētāju mācības starpdisciplināros jautājumos, kas būtiski efektīvai tiesas procesa norisei.

Līdz nākama gada 30.jūnijam tiks veikts Tiesu administrācijas izvērtējums par funkciju pārdali tiesu darba organizācijas un infrastruktūras jautājumos.

Līdz 2026.gada 30.oktobrim plānots, ka vidēji gadā jurista profesionālo kvalifikāciju iegūs 90 personas, līdz ar ko tiks nodrošināta Latvijas tiesību speciālistu ataudze un konkurētspējas veicināšana, organizējot valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu.

Svarīgākais