Polijā apcietina taksistu no Latvijas, viņam daud 6 gadi cietumā

© Unsplash.com

Pamatīgās nepatikšanās iekūlies kāds Rīgas taksists. Par migrantu nelegālu pārvadāšanu pāri robežām viņam Polijā draud seši gadi cietumā. Taksists un viņa juridiskie aizstāvji skaidrojas, ka neviens taksometra vadītājs uzņemot pasažierus tepat Rīgā uz ielas, taču nepārbauda savu klientu dokumentus un uzturēšanās atļaujas, informē TV3 Ziņas.

Taksistu no Latvijas Polijā grib tiesāt par nelegālo imigrantu pārvadāšanu. Šoferis gan pārliecināts - viņš, veicot savus darba pienākumus, iekritis organizētās noziedzības slazdā.

Evijs Petkēvičs pērn, 4. novembra vakarpusē, taksometru lietotnē saņēma it kā parastu izsaukumu uz Barona ielu Rīgā. Tur viņu sagaidīja trīs cilvēki - viens latviski runājošs, divi pēc skata ārzemnieki.

Ieslēdzu, kur jābrauc, skatos, ka Polija. Maksās skaidrā naudā, uzreiz bija jautājumi. Es saku - tāls brauciens, priekšapmaksa vajadzīga. Un otrkārt, vai dokumenti kārtībā? Tas džeks tur ar mani latviski runā, viņš saka, jā, tur viss čiki, ir nauda, man draugi nerunā ne angliski, ne krieviski, bet braucat, viss tur ir kārtībā, nekādu problēmu. It kā likās, astoņas stundas brauciens, 200 eiro tīrajā peļņā, laba darba diena,

stāsta taksometra vadītājs Evijs Petkēvičs.

Tā viņš svētdienas vakarā, ar diviem pasažieriem aizmugurē, sācis vairāk nekā 400 kilometru garo maršrutu līdz Polijas pilsētai Augustovai. Pasažieri visu ceļu bijuši nerunīgi, līdz viņus jau pēc Lietuvas - Polijas robežas šķērsošanas, apturējusi vietējā robežsardze, pieprasot uzrādīt dokumentus.

“Es iedodu pasi, bet aizmugurē sēž un brīnās. Izrādās, ka vienīgie dokumenti viņiem ir Latvijas, Muceniekos izdota apliecība, ka viņi gaida bēgļu statusu. Un viss, mani rokudzelžos, iesēdina busiņā, nakts pratināšana, tad tiesa un tā kā Polijā viss ātri notiek, trīs mēnešu cietums.”

Cietumā Evijs pavadīja aptuveni trīs nedēļas, tagad atbrīvots pret drošības naudu - astoņiem tūkstošiem eiro, ko palīdzējuši savākt draugi un ģimene. Polijas apsūdzība smaga - nelegālās migrācijas organizēšana par ko viņam draud līdz pat sešiem gadiem aiz restēm.

Advokāte uzskata, ka apsūdzība ir nepamatota, jo Evijs veicis darba pienākumus, un nav nedz zinājis, nedz varējis pārliecināties, ka ved nelegāļus.

Latvijas Valsts robežsardze gan uzsver - nezināšana neatbrīvo no atbildības. Turklāt visu aizvadīto gadu plaši runāts par nelegāļu pārvadāšanu un riskiem - tas bijis jāņem vērā arī šajā reizē.

Jāparedz ar ko tu nodarbojies. Nav jau katru dienu tādi izsaukumi un braukāšana šurpu turpu. Tas nav parasts klients, nav katru dienu vadāts. Es neteiktu, ka tik pārpildīta ir Rīga ar tiem imigrantiem, ka mēs nevaram kaut kādu objektīvu priekšstatu veidot par to, ko mēs uz kurieni vedam,

stāsta Robežsardzes Daugavpils pārvaldes Kriminālizmeklēšanas dienesta priekšnieks Māris Pukinskis.

Arī Ārlietu ministrijā pauž, šajā gadījumā taksistam bijis jāpārliecinās par pasažieriem, ko ved. Ministrijas spēkos arī neesot apsūdzētajam nekādi palīdzēt, tie nedrīkst iesaistīties citas valsts tiesas procesā.

Svarīgākais