Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Plāno ierobežot valsts amatpersonu iecelšanu amatos publisko personu kapitālsabiedrībās

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valdība plāno ierobežot valsts amatpersonu iecelšanu amatos publisko personu kapitālsabiedrībās, liecina Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības rīcības plāna projekts.

Saskaņā ar dokumenta projektu, paredzēts izstrādāt un ieviest ierobežojumus valsts amatpersonas amata savienošanai ar amatu kapitālsabiedrībā, kur valsts vai pašvaldība tieši vai netieši ir īpašnieks.

Valsts kancelejai attiecīgs normatīvais regulējums būs jāizstrādā līdz šā gada 29.februārim, savukārt ministrijām, izņemot Ārlietu ministriju, pasākums jāīsteno līdz 2026.gada 30.oktobrim.

Papildus valdība plāno pilnveidot normatīvo bāzi tā, lai kapitālsabiedrības ar publiskas personas kapitāla daļu, ostu pārvaldes un valsts dibinātas augstskolas, kas darbojas eksporta tirgū, rada jaunas preces vai sniedz inovatīvus pakalpojumus. Plānot, ka tā jābūt vērstām uz valsts noteikto ilgtspējas mērķu sasniegšanu, jāspēj darboties saskaņā ar tirgus principiem, ievērojot konkurences neitralitāti. Arī šim pasākumam noteiktais termiņš ir 2026.gada 30.oktobris.

Plānots, ka rīcības plānu Ministru kabinets skatīs otrdienas, 16.janvāra, valdības sēdē.

LETA jau ziņoja, ka Siliņas vadītās valdības rīcības plāna projektā paredzēti kopumā 269 pasākumi. Ar tiem valdība konkretizē deklarācijā izteiktos 40 punktus. Visvairāk akcentēta labklājības un ekonomiskās aktivitātes veicināšana.

Valdības rīcības plāna projekts ir izstrādāts, nozaru ministrijām sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem. Atskaitīšanās par valdības rīcības plānu notiek divas reizes gadā. Informācija par tā izpildes rezultātiem atradīsies Ministru kabineta tīmekļa vietnē. Tāpat par plāna izpildi Ministru prezidente reizi gadā informē, sniedzot ikgadējo ziņojumu Saeimā.