CSDD joprojām nav piekļuves ceļu satiksmes negadījumu dokumentācijai

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) joprojām nav piekļuves ceļu satiksmes negadījumu dokumentācijai, kas ļautu analizēt nepieciešamos uzlabojumus satiksmē, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja direkcijas valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks.

Viņš norādīja, ka CSDD eksperti ir gatavi veikt katra pagājušajā gadā notikušā ceļu satiksmes negadījuma, kurā bija bojā gājušie, analīzi, taču, lai to paveiktu, ir nepieciešams liels atbalsts gan no Tieslietu ministrijas, gan arī no Iekšlietu ministrijas puses, jo CSDD ekspertiem ir nepieciešama pieeja visiem izmeklēšanas dokumentiem.

"Šobrīd mums nav pieeja - mēs neredzam negadījumu shēmas, mēs neredzam liecinieku liecības," pauda Aksenoks, norādot, ka mērķis ir šo jautājumu sakārtot, lai CSDD varētu sniegt atbildes, kādi ir bijuši iemelsi traģiskajiem ceļu satiksmes negadījumiem un kur ir nepieciešami uzlabojumi.

Viņš norādīja, ka pērn ļoti nopietni sākts strādāt šajā virzienā un prognozēja, ka šogad CSDD varētu iegūt piekļuvi nepieciešamajai informācijai.

Vienlaikus Aksenoks piebilda, ka Latvijā sabiedrībā, piemēram, ir samērā neiecietīga vai pat naidīga attieksme pret jebkādiem mēģinājumiem samazināt braukšanas ātrumu.

CSDD publiskotā informācija liecina, ka 2023.gadā Latvijā satiksmes negadījumos bojā gāja kopumā 149 cilvēki, 2022.gadā - 113, 2021.gadā - 147, bet 2020.gadā - 139 cilvēki. Vienlaikus mērķis 2024.gadam ir, lai satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits nepārsniegtu 111.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais