Vēlas rosināt izmaiņas saldējumu marķējumā, nodalot saldējumu no saldējuma izstrādājumiem

© Mārtiņš Cīrulis/F64

Zemkopības ministrijas izstrādātie noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem no 2012.gada 1.septembra paredz aizliegt lietot apzīmējumu "piena produktu izstrādājums" uz piena produktu iepakojumiem. Tā vietā produktam, kura ražošanā izmantoti augu tauki, jādod jauns nosaukums.

"Diemžēl šie noteikumi vēl aizvien vienādi neattiecas uz visiem piena produktiem. Piemēram, šobrīd par saldējumu var saukt produkciju, kas izgatavota gan no piena un krējuma, gan arī no augu taukiem, tādā veidā maldinot patērētāju par saldējuma ražošanā izmantotajām izejvielām," nra.lv pastāstīja SIA „Ingman Saldējums” direktors Normunds Labrencis,

Jau pagājušajā gadā SIA „Ingman Saldējums” kopā ar citiem saldējuma ražotājiem aizsāka diskusiju par to, ka arī saldējumu kategorijā būtu nepieciešams izšķirt produktu nosaukumus, kas patērētājam skaidri norādītu, vai saldējums ražots no īsta piena vai krējuma vai arī tas gatavots no izmaksu ziņā lētākajiem augu taukiem. Arī šoreiz, kad gan sabiedrībā, gan valodnieku starpā notiek karstas diskusijas par jaunu nosaukumu krējuma produkta kategorijas izveidei, saldējums ir palicis „aiz borta”.

"Sabiedrība jau ir pieņēmusi to, ka pastāv atšķirības starp „krējumu” un „krējuma izstrādājumu”, tādēļ jaunā nosaukuma ieviešana ir tikai formalitāte. Būtībā dažādu apzīmējumu ieviešana jau sākotnēji ļāvusi patērētājam atšķirt produktus pēc to kvalitātes. Arī saldējums nedrīkst būt izņēmums, tādēļ marķējumam būtu skaidri jāparāda, vai tas ir īsts saldējums vai tikai tā produkts. Izvēles iespējām ir jābūt patērētāju, nevis ražotāju rokās, kas izmanto dažādas viltības un likuma nepilnības, lai maldinātu pircējus par saldējuma sastāvu," norāda N. Labrencis.

Saldējumam pievienojot augu taukus, tā pašizmaksu iespējams samazināt par 30-40%.