Vecgada atskaņas: Iedzīvotāji sašutuši, ka prokremliskā sabiedrības daļa jūtas nesodāma un šauj pirotehniku pēc Maskavas laika

© Pixabay

Uguņošana pēc Maskavas laika un jūsmošana par Krievijas prezidenta Vladimira Putina jaunā gada uzrunu – gadumijā Latvijā dzīvojošie agresorvalsts atbalstītāji netraucēti svinējuši pa savai modei. Šādas aktivitātes fiksējis Valsts drošības dienests (VDD), atsaucoties uz iedzīvotāju ziņojumiem, un sola izvērtēt situāciju, vēsta TV3 Ziņas.

Iedzīvotāji sašutuši, ka prokremliskā sabiedrības daļa jūtas nesodāma un šauj pirotehniku pēc Maskavas laika. Un ne tikai Rīgā, bet daudzviet citur Latvijā.

Vēl pirms gadumijas Rīgas pašvaldība uzsvēra, ka jebkāda agresorvalsts slavināšana Latvijā ir aizliegta ar likumu un netiks tolerēta. Par Jaunā gada svinībām un salūtiem pēc Maskavas laika pašvaldība mudināja nekavējoties ziņot Rīgas pašvaldības policijai.

Izrādās, iedzīvotāji ziņojuši ļoti kūtri un neviens pārkāpējs tā arī nav pieķerts.

“Rīgas pašvaldības policija Vecgada vakarā saņēma nepilnus desmit izsaukumus par uguņošanu plkst. 23.00, pārkāpumi notikumu vietās netika konstatēti. Kopumā svētki Rīgā aizvadīti bez būtiskiem starpgadījumiem," stāsta policijā.

TV3 Ziņas vaicāja, kas par šo un citiem acīmredzamiem pārkāpumiem sakāms Valsts drošības dienestam, kas atbildi sniedza rakstiski.

“Valsta drošības dienests pastāvīgi vērtē aktivitātes, kas liecina par personu iespējamu atbalstu agresorvalstij Krievijai. Varam apstiprināt, ka šādas aktivitātes dienests fiksēja arī Vecgada vakarā. Informāciju par aktivitātēm, kas varētu būt saistītas ar personu atbalstu Krievijai, dienests ir saņēmis arī no iedzīvotājiem. VDD patlaban vērtē konkrētos gadījumus.”

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs ir pārliecināts, ka agresorvalsts atbalstītāji ir jāsoda un VDD to spēs paveikt.

Ainars Latkovskis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs (“Jaunā Vienotība”) “Tas ir pretvalstiski, un šādas darbības būtu jāapkaro! VDD amatpersonas izlemj, vai uzaicināt šādus cilvēkus uz pārrunām, ja tas atkārtojas, šādas lietas var beigties bēdīgi.”

VDD atgādina, ka gadījumos, kad personu aktivitātes balansē uz likumpārkāpuma robežas, dienests īsteno pasākumus personu radīto risku novēršanai, piemēram, veic ar iesaistītajām personām pārrunas. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD ir veicis pārrunas ar vairāk nekā 1200 personām.

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.