Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pērn 72 pieteikumi piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valsts zemes dienestā (VZD) pērn reģistrēti 72 pieteikumi piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, informēja VZD.

Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai pieteikumi ir saņemti no 16 pašvaldībām - Daugavpils, Cēsu novada, Saulkrastu novada, Jelgavas un Jelgavas novada, Valmieras novada, Liepājas, Balvu novada, Bauskas novada, Kuldīgas novada, Tukuma novada, Siguldas novada, Rīgas, Smiltenes novada, Jūrmalas un Mārupes novada.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) uzsver, ka vēsturiski izveidojusies netaisnīga situācija, kad privatizēto daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki un zemes gabala īpašnieki ir piespiedu dalītā īpašuma attiecībās. Tā tam nevajadzētu būt. Dalītā īpašuma izbeigšanas process veidots tā, lai ēkas īpašniekam tas būtu pēc iespējas vienkāršāks un lētāks. Dodot iespēju dzīvokļu īpašniekiem izpirkt zemi zem mājas un izbeigt piespiedu dalītā īpašuma attiecības.

VZD ģenerāldirektore Vita Narnicka norāda, ka piespiedu dalītais īpašums ir vēsturiski izveidojies paradokss, kas daudzus īpašniekus ir faktiski padarījis par situācijas ķīlniekiem, tāpēc bija svarīgi pieņemt izšķirošus lēmumus, lai situāciju šajā jomā uzlabotu. Pirmajā gadā dienests ir saņēmis jau 72 pieteikumus par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu, tādējādi izmantojot iespēju izbeigt zemes reformas laikā izveidotu tiesisku situāciju, kad privatizēta daudzdzīvokļu dzīvojamā māja atrodas uz tādai privātpersonai piederošas zemes, kura nav šīs mājas dzīvokļa īpašnieks. Sagaidāms, ka šogad pieteikumu apjoms palielināsies, pārskatāmā nākotnē ļaujot aizvērt šo vēstures lappusi.

Visvairāk pieteikumus par 28 daudzdzīvokļu mājām VZD ir iesniegusi Jelgavas pašvaldība. Tai seko Rīgas pašvaldība, kura ir iesniegusi desmit pieteikumus. Valmieras novada pašvaldība šogad ir iesniegusi deviņus pieteikumus. Septiņi pieteikumi ir saņemti no Cēsu novada pašvaldības. Saulkrastu novada pašvaldība ir sagatavojusi un iesniegusi četrus pieteikums, Daugavpils pašvaldība - trīs, bet Siguldas novada pašvaldība - divus. Pa vienam pieteikumam ir iesniegusi Liepājas, Balvu novada, Bauskas novada, Kuldīgas novada, Tukuma novada, Smiltenes novada, Jūrmalas, Mārupes novada un Jelgavas novada pašvaldības.

VZD 37 daudzdzīvokļu mājām šogad ir noteicis un reģistrējis atsavināmo zemi, aprēķinājis tās atsavināšanas cenu un nosūtījis paziņojumu par to daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem un zemes īpašniekiem. 13 daudzdzīvokļu mājām šobrīd tiek veikta atsavināmās zemes reģistrācija un paziņojuma sagatavošana, un par 22 daudzdzīvokļu mājām tiek izvērtēti iesniegtie dokumenti, vai notiek komunikācija ar pašvaldībām, lai nodrošinātu pašvaldību iesniegto dokumentu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Par divām daudzdzīvokļu mājām VZD ir saņēmis informāciju no zvērināta tiesu izpildītāja, ka atsavināšanas tiesība ir izmantota.

Savukārt vienai daudzdzīvokļu mājai ir nostiprinātas īpašuma tiesības Zemesgrāmatā jaunajā īpašuma sastāvā un dzīvokļu īpašumu sastāvā iekļautas atsavinātās zemes vienības domājamās daļas, attiecīgi piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas process šim īpašumam ir uzskatāms par pabeigtu.

Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas procesā VZD tiek veikts atsavināmās zemes reģistrācija Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā un atsavināmās zemes atsavināšanas cenas aprēķināšana. Dienests minētās darbības veic pēc pašvaldības lēmuma par daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu, daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala projekta un lēmuma par nekustamā īpašuma lietošanas mērķi saņemšanas no vietējās pašvaldības, kuras teritorijā atrodas attiecīgā daudzdzīvokļu māja.

Jau vēstīts, ka Saeima 2021.gada 25.novembrī pieņēma Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumu. Tā mērķis ir nodrošināt iespēju izbeigt zemes reformas laikā izveidotu tiesisku situāciju, kad privatizēta daudzdzīvokļu dzīvojamā māja atrodas uz tādai privātpersonai piederošas zemes, kura nav šīs mājas dzīvokļa īpašnieks.

Liela loma šī procesa realizācijā noteikta gan dzīvokļu īpašniekiem lēmuma par atsavināšanas tiesību izmantošanas uzsākšanu un lēmuma par atsavināšanas tiesību izmantošanu pieņemšanā, gan pašvaldībām, nosakot daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemi. Kā arī VZD, identificējot pašvaldības noteiktajā funkcionāli nepieciešamajā zemē atsavināmo zemi, reģistrējot to Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nosakot atsavināmās zemes cenu, sagatavojot un nosūtot dzīvokļu un zemes īpašniekiem paziņojumu par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu, kā arī organizējot atsavināmās un zemes īpašniekam paliekošās zemes kadastrālo uzmērīšanu.

Tāpat būtiska nozīme dalītā īpašuma izbeigšanai ir arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem, kura uzdevumos ietilpst dalība un tiesiskuma nodrošināšana dzīvokļa īpašniekiem pieņemot lēmumu par atsavināšanas tiesību izmantošanu, samaksas par atsavināmo zemi iekasēšanā un kontrolē, nostiprinājumu lūgumu sagatavošanā un iesniegšanā zemesgrāmatā, kā arī saņemtās samaksas par atsavināmo zemi izmaksā zemes īpašniekiem. Attiecīgi arī zemesgrāmatu tiesnešu uzdevums ir izskatīt zvērināta tiesu izpildītāja iesniegtos nostiprinājuma lūgumus un veikt attiecīgas darbības īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļu īpašnieku iegūto zemi.