Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ar īpašu meteostacijas iekārtu sāks kontrolēt vinješu iegādi uz autoceļa starp Jēkabpili un Varakļāniem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Sākot ar 3.janvāri, uz valsts galvenā autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) starp Jēkabpili un Varakļāniem (38,9. km) veiks autoceļa lietošanas nodevas jeb vinjetes kontroli. To darīs ar pielāgotu autoceļu meteostacijas iekārtu, neapturot transportlīdzekli, informē VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Līdz ar to kopumā valsts ceļu tīklā vinjetes iegāde tiks kontrolēta jau 19 posmos. Ar meteostaciju kamerām kontrole tiek veikta četros posmos:

  • Rīgas apvedceļa Baltezers-Saulkalne (A4) 7,8. km;
  • reģionālā autoceļa Tīnūži-Koknese (P80) 13,4. km;
  • Jelgavas šosejas (A8) 23. km;
  • galvenā autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) (A12) 38,9.km.
Tāpat vinjetes kontrole tiek veikta 15 vidējā ātruma kontroles posmos.

Autoceļu lietošanas nodeva jeb vinjete ir maksa par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu izmantošanu, lai veicinātu to uzturēšanu un attīstību, kā arī, lai veicinātu videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu. Nodevu maksā par valsts galveno un reģionālo autoceļu posmu lietošanu (izņemot to šķērsošanu krustojumos un lietošanu apdzīvotās vietās) ar kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kilogramiem, un kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem.

Ceļa posmi, par kuru lietošanu jāmaksā nodeva, noteikti Autoceļu lietošanas nodevas likuma 1. pielikumā Valsts galveno un reģionālo autoceļu posmi, par kuru lietošanu maksājama nodeva.

Saskaņā ar Autoceļu lietošanas nodevas likuma 11. pantu, par likumā noteiktā valsts autoceļa posma lietošanu, ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam no simt līdz divsimt naudas soda vienībām, attiecīgi naudas soda apmērs par šo pārkāpumu var sasniegt 1000 eiro.