Stājas spēkā prasība par pašvaldības policiju katrā pašvaldībā

© Dāvis Ūlands/MN

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā "Par policiju", kas nosaka, ka pašvaldības policijai jābūt katrā pašvaldībā.

Turpmāk vairs nebūs iespējams kontroli pār pašvaldību saistošo noteikumu izpildi uzticēt Valsts policijai.

Katras pašvaldības atbildība būs vai nu izveidot savu, vai vienoties ar citām pašvaldībām par kopīgas policijas izveidi, vai arī deleģēt uzdevumus citas pašvaldības policijai, vienlaikus saglabājot pilnu atbildību par uzticamo uzdevumu izpildi un uzraudzību.

Deleģējot pašvaldības policijas uzdevumus citai pašvaldībai, konkrētai pašvaldībai saglabāsies pilna atbildība par uzticēto uzdevumu izpildi un būs jānodrošina to efektīva uzraudzība, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Līdz šim likums paredzēja, ka pašvaldībām, piedaloties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, ir izvēle veidot vai neveidot savu pašvaldības policiju, norādīts likumprojekta anotācijā.

Tāpat likuma izmaiņas nosaka tiesības pašvaldībai atsevišķus savas policijas uzdevumus deleģēt citai pašvaldībai, piemēram, ārkārtas situācijās, lai saņemtu nepieciešamo atbalstu no citas pašvaldības.

Likuma izmaiņu autori norādījuši, ka pašvaldības policijas izveide radīs jaunas darba vietas, kā arī atslogos Valsts policijas darbu, kurai vairs nebūs jākontrolē pašvaldības saistošo noteikumu izpilde.