Pārtikas cenas: kurām pārtikas grupām novērots vislielākais cenu kritums?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu veikalos kopš 90.gadu vidus. Aprēķinot vidējās cenas mazumtirdzniecības uzņēmumu veikalos norādītais cenu zīmēs, nerēķinot ražotāju noteiktās akciju cenas.

Piena produktu grupā salīdzinot ar pagājušā gada decembri lielākais kritums šai grupā biezpienam, cena samazinājusies par 0.30 eiro, kam seko sviests siers, kuram cena samazinājusies 21%. Sieriem cenu svārstībā ir novērojama dažādība, Holandes siera cena mainījusies no 12.71 eiro uz 10.98 eiro, turpretim Krievijas siera cena mainījusies no 12.79 eiro uz 11.71 eiro. Piena un kefīra cena, salīdzinājumā pret pagājušo decembri, vidēji kritusies 15% - 9%. Neliels cenu kritums novērojams arī Skābajam krējumam, pagājušo gad 1.86 eiro, bet tagad 1.69 eiro. Saldajam krējumam cenu izmaiņas praktiski nemanāmas, cena kritusies par 0,03 eiro, bet biezpiena sieriņam cenas nemainīgas 0.46 eiro. Vienīgais cenu pieaugums šajā grupā novērojam Majonēzei, kura kļuvusi dārgāka par 0,07 eiro.

Kopumā ražošanas sektorā redzama stabila neliela cenu pieauguma tendence, tātad arī pārdošanā piena produktu cenas vairs nemazināsies.

Gaļas produktiem tajā pašā periodā doktora desai, cena kritusies par 11%. Sardelēm cena kritusies par vidēji 0.15 eiro, turpretim cīsiņiem pieaugusi par 0.28 eiro. Vistas broilerim cena kritusies no 4.74 eiro uz 4.58 eiro.

Kopumā ražošanā gaļas produktu cenas pēc būtiska pieauguma ir nostabilizējušās, tāpēc to cena būs stabila vai nelielu kritumu.

Maize un labības izstrādājumi. Pārsteidzoši, bet vislielākais cenu kritums griķiem, pagājušā gada decembrī cena 4.49 eiro, šobrīd 3.11 eiro. Otrajā vietā rīsi, kuriem cena samazinājusies par 38%. Mazāk, tomēr pamanāmi cena kritusies arī auzu pārslām, vidējā cena kritusies par 0.32 eiro. Baltmaizei un kuršu maizei cenas samazinājusies 16% - 12%. Manna palikusi lētāka par 0.10 eiro un milti par 0.14 eiro. Praktiski bez izmaiņām sāls un cukurs, kuriem cenas samazinājušās par 1% - 2%. Turpretim cenu pieaugums novērojam makaroniem pagājušā gada decembrī cena1.33eiro, šobrīd 1.54 eiro. Vislielākais cenu pieaugums šajā grupā pelēkajiem zirņiem, cena pieaugusi par 0.53 eiro.

Labības tirgū cenas turpina kristies, tātad arī pārdošanā varētu būt neliels cenu kritums.

Augļu kategorijā cenas samazinājušās tikai diviem produktiem, āboliem cena samazinājusies 7% un citroniem 2%. Vislielākais cenu pieaugums kivi iepriekš 2.92, šobrīd 3.82. Mandarīniem un banāniem vidējais cenu pieaugums aptuveni 10% robežā. Apelsīniem cenas pieaugušas par 0.17 eiro.

Kas attiecas uz dārzeņiem, visiem, šīs grupas produktiem, izņemot divus, manāms cenu pieaugums. Vislielākais cenu pieaugums, šajā grupā, novērojams burkāniem un sīpoliem 15%. Kartupeļu cena pieaugusi par 0.06 Eiro, bet mazākais cenu pieaugums šampinjoniem un kāpostiem 4% -7%. Lielākās izmaiņas novērojams garajiem gurķiem, pagājušā gada decembrī cena 2.59 eiro, bet tagad 1.51 eiro. Manāms kritums novērojams arī tomātiem, to cena kritusies par 0.54 eiro. Konservējumiem gan kritums, gan kāpums. Cenu kritums marinētajiem gurķiem, cena kritusies par 35%, bet tomātu mērces cena pieaugusi, pagājušā gada decembrī 1.54 eiro, bet tagad 2.19. Zirnīšu cena kritusies par 0.36, turpretim kukurūzas cena pieaugusi par 0.07 eiro.

Eļļa - Rapšu eļļai cena kāpusies minimāli 5%, turpretim saulespuķu Eļlai, pret iepriekšējo periodu pieaugums 15%.

Arī dzērienu grupai novērojams cenu kāpums. Mazākais sadārdzinājums limonādei 4% un ūdenim (gāzēts /negāzēts) 9%. Nedaudz lielāks kāpums novērojams multivitamīnu sulai 0.23 eiro un šampanietim 0.75 eiro. Kafijai cena pieaugusi par 14%. Lielākās cenu izmaiņas šajā kategorijā novērojamas tējām, maisiņu tējai cena pieaugusi 0.66 eiro apmērā, bet beramajai 0.45 eiro apmērā. Coca-cola cena kritusies aptuveni par 2%, tas pats attiecas uz tomātu sulu

Svarīgākais