"Alfas" komandiera pienākumu izpildītājs: situācija vienībā ir normalizējusies

Situācija speciālo uzdevumu bataljonā "Alfa" patlaban ir normalizējusies, lai gan pēc traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kur laupīšanā piedalījās arī divi vienības darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, visai vienībai bijis šoks.

To svētdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "De facto" atzina pretterorisma grupas Omega" komandieris un pēc notikumiem Jēkabpilī kopš janvāra beigām pilda arī atstādinātā "Alfas" komandiera pienākumus.

Vienībā veiktas dažādas pārbaudes, tai skaitā psiholoģiskie testi, pārskatīti darba rezultāti, analizēts darbinieku veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība, un 12 cilvēkiem darbs "Alfā", visticamāk, būs jāpamet. Grabovskis tomēr uzsver, ka "uz doto brīdi nav tīrīšana".

"Jā, darbs tiek pārskatīts. Komanda grib strādāt, viņi ir gatavi strādāt - viņi strādā. Komandai ir jāskatās - ja ir kaut kāds balasts - no balasta ir jātiek vaļā. Bet tā jau nav tīrīšana," viņš norāda.

Vaicāts, vai vienības "Alfa" darbinieki savulaik piedēvēto zvaigžņu slimību ir pārslimojuši, Grabovskis teic: "Slimību tik ātri pārslimot nevar, bet domāju, ka tālākā darbā šis jautājums tiks atrisināts."

Grabovskis arī atklāj, ka pašreiz nav nekādu īpašu kritēriju, pēc kuriem vadīties, lai pieņemtu cilvēku darbā "Alfā" - vienīgais esot fiziskās izturības prasības. Brīdī, kad Grabovskis norīkots par "Alfas" komandieri, vienībā trūkuši 20 cilvēki un rindā gribētāji nestāvot. Algas vienības darbiniekiem ir aptuveni 300-350 lati pēc nodokļu nomaksas, un tāpēc daļa no vienības cilvēkiem piestrādā arī dažādos papildus darbos.

Piecu gadu laikā, kopš pastāv vienība "Alfa", kas nodarbojas gan ar kārtības nodrošināšanu dažādos masu pasākumos, gan patrulēšanu - pārbaudīti vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku, 28 tūkstoši aizturēti, no tiem divi tūkstoši bijuši izsludināti meklēšanā, bet 82 bijuši bruņoti noziedznieki.

Uz jautājumu, vai tāds gadījums kā ar divu vienības darbinieku iesaistīšanos Jēkabpils laupīšanā varētu atkārtoties, piemēram, ar Grabovska vadītās vienības "Omega" darbiniekiem, komandieris pauž cerību, ka nē.

"Nevar garantēt ne par ko, jo te ir dziļāk jāskatās - kāpēc tas notika ar šiem cilvēkiem. Jo no malas skatoties uzreiz tas nebija redzams. Ir cilvēku kontingents, kur uzreiz var pateikt - viņš ir tāds un viņš iet uz to. Bet šie cilvēki 18 gadus strādāja likuma pusē - viņi visu laiku bija saistīti ar disciplīnu, kārtību. Nevar 18 gadus slēpties un pēc tam pēkšņi kļūt tādam. Tātad kaut kas ir noticis. Kaut kas viņus salauza. Te ir jāskatās dziļāk - es nezinu, uz kuru struktūru tas var attiekties - uz "Omegu", "Alfu" - kas lauž viņus. Te vēl jātiek galā," viņš atzina.

Patlaban policijas darbinieku rūpe ir sociālie jautājumi - garantijas krītas, algas tiek samazinātas, jo kopējā ekonomiskā situācija valstī pasliktinās, un problēmas pastāv.

Nākamnedēļ būs zināms arī jaunais speciālo uzdevumu vienības vadītājs. Patlaban atlasīti vairāki kandidāti, un Grabovskis uzsver, ka jaunajam vadītājam nepieciešama viena īpašība - spēt uzņemties atbildību par saviem cilvēkiem.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais