Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Ogrē amatieru teātris pārtaps par profesionālu kolektīvu

© Vladislavs Proškins/f64

Ogres novada dome ir nolēmusi līdz 2024.gada 1.februārim pārveidot savulaik kā amatierteātri dibināto Ogres kolektīvu par pašvaldības iestādi.

Ogres teātris esot sācis darbību jau 1928.gadā kā amatierteātris. Izvērtējot teātra sniegumu, pašvaldība 2020.gadā to nominēja par profesionālo teātri, nosakot jaunus uzdevumus un funkcijas tā profesionālajai darbībai. Līdz šim tas darbojies Ogres novada Kultūras centra padotībā, bet turpmāk kļūs par Ogres novada pašvaldības iestādi "Ogres teātris", aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Lai veicinātu Ogres teātra turpmāko attīstību, svarīgi to izveidot kā atsevišķu iestādi ar saviem mērķiem un uzdevumiem, uzskata pašvaldībā.

Pirms balsojuma pašvaldības domes deputāts un Ogres teātra režisors Jānis Kaijaks (NA/LZS/LZP) pateicās deputātiem un pašvaldības darbiniekiem par atbalstu, kas Ogres teātrim ir sniegts līdz šim, kā arī skatītājiem. Pēc viņa vārdiem, Ogres teātris visu laiku cenšoties "iet attīstības ceļu". Kopš tā darbības sākuma 95 gadu laikā vairākas reizes ir mēģināts radīt profesionālu teātri. "Cerams, ka ar deputātu atbalstu tas beidzot izdosies," pauda Kaijaks.

Pēc Kaijaka vārdiem, Ogres teātrim ir liela aktieru trupa, plašs repertuārs, kā arī aktīvi darbojas Ogres Teātra studija, kuras dalībnieki pedagogu vadībā apgūst skatuves runu, kustību, aktiermeistarības pamatprincipus un nodrošināšot Ogres teātra pēctecību.

Atbilstoši lēmumam Ogres novada pašvaldības dibinātajam Ogres teātrim tiek saglabāts profesionālā teātra statuss, tas turpina darboties kā pastāvīga Ogres novada pašvaldības iestāde, atrodas Ogres novada Kultūras un tūrisma pārvaldes pakļautībā un tā darbība tiek finansēta no Ogres novada pašvaldības budžeta līdzekļiem kultūras institūcijām noteikto funkciju veikšanai un ienākumiem no iestādes sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kas noteikti normatīvajos aktos.

"Ogres teātrim" kā galvenie uzdevumi izvirzīti turpināt darboties "kā konkurētspējīgam profesionālajam teātrim Latvijas un starptautiskajā mērogā, piedāvājot profesionālu teātra programmu ar izkoptām mākslas un kultūras tradīcijām". Teātra uzdevums būšot "radīt daudzveidīgas un plašai sabiedrībai pieejamas profesionālā teātra izrādes gan Ogres novada teritorijā, gan viesizrāžu veidā Latvijas reģionos un ārpus Latvijas robežām, popularizējot gan Ogres teātri, gan Ogres novada tēlu kultūras telpā". Teātrim būs jāpiesaista profesionāla līmeņa teātra viesmākslinieki un jānodrošina kultūras tūrisma plūsma, "sekmējot tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību Ogres novadā".

Teātrim uzdots īstenot izglītojošus pasākumus un programmas bērniem un jauniešiem, radot interesi un izpratni par profesionālā teātra mākslu.