Šonakt Eiropa un Latvija pārgāja uz vasaras laiku

Naktī uz svētdienu Latvijā notiek pāreja uz vasaras laiku.Pulksten trijos Latvijā un daudzviet citur pasaulē notika pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež par vienu stundu uz priekšu.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. No 1997.gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas pulksten trijiem līdz oktobra pēdējai svētdienai pulksten četriem.

Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka 2010.gada 26.oktobra Ministru kabineta noteikumi. Tajos minēts, ka Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiek marta pēdējā svētdienā pulksten trijos - atbilstoši otrās joslas laikam pulksteņa rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu un attiecīgi oktobra pēdējā svētdienā pulksten četros - par vienu stundu atpakaļ.

Savukārt Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Pāreja atpakaļ no vasaras laika paredzēta 2011.gada 30.oktobrī pulksten četros, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.