RTU students patentē inovāciju apkures katlu ilgtspējīgai darbībai

© MN

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) doktorants Oskars Šedovs sadarbībā ar zinātniekiem izstrādājis un patentējis inovatīvu kompaktu cieto daļiņu atdalītāju, lai samazinātu cietu daļiņu piesārņojumu gaisā, ko rada apkurē izmantotā koksne un tās produkti, aģentūru LETA informēja RTU.

Kurināmās koksnes patēriņš Latvijā pieaug, taču, dedzinot cieto kurināmo, gaisā nonāk sīkas pelnu daļiņas, kas satur dažādas ķīmiskas vielas un var būt kaitīgas gan videi, gan cilvēku veselībai. Līdz šim gan Latvijā nav plaši izmantotas kompaktās dūmgāžu attīrīšanas iekārtas, jo uz mājsaimniecībām netiek attiecināti strikti emisiju ierobežojumi, skaidro Švedovs.

Inovācija uzlabos pirms vairākiem gadiem RTU zinātnieku izstrādātās dūmgāžu attīrīšanas iekārtas efektivitāti, tērējot mazāk resursu, sola Švedovs. Pirms tam, testējot reaktoru, izaicinājumus radījusi izmantotā ūdens attīrīšana - ūdenī paliekot cietajām daļiņām, tās apgrūtina "miglas aparāta" veiktspēju un līdz ar to arī dūmgāzu attīrīšanas efektivitāti.

Eksperimentāla ūdens attīrīšanas iekārta izgatavota un pilnveidota sadarbībā ar RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas ekspertu Linardu Reini Rozīti. Tā ar līdz 85% efektivitāti spēs noķert gan tās daļiņas, kas pēc saskarsmes ar ūdeni nosēžas iekārtas apakšā, gan tās, kas uzpeld virspusē. Iekārta izgatavota, izmantojot 3D drukas un vakuumformēšanas tehnoloģijas.

Turpinot pilnveidot iekārtu, šobrīd tiek pētītas iespējas filtrēšanā izmantoto neilona sietu, kas noķert līdz 100 mikrometriem sīkas daļiņas, aizvietot ar vēl efektīvāku un videi draudzīgāku elementu. Turpināsies arī kompaktu cieto daļiņu atdalītāja testēšana, paaugstinot tehnoloģijas gatavības līmeni, kas ir būtiski inovācijas komercializācijai nākotnē.

Latvijas patenta "Kompakts cieto daļiņu atdalītājs" izgudrotāji ir RTU VASSI studenti un zinātnieki Oskars Švedovs, Miķelis Dzikēvičs, Vivita Priedniece un Ivars Veidenbergs.

Svarīgākais