Latvijā gandrīz puse iedzīvotāju inflācijas dēļ šogad sākuši dzīvot taupīgāk

© Vladislavs Proškins/F64

Gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju inflācijas jeb cenu pieauguma dēļ šogad ir sākuši dzīvot taupīgāk, un, lai samazinātu tēriņus, 59% Ziemassvētkus plāno svinēt pieticīgāk, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Latvijas iedzīvotāju aptauju.

Kā norāda ekonomisti, inflācija ir bijusi pēdējo divu gadu lielākā ekonomiskā problēma, ko izjuta praktiski ikviens Latvijas iedzīvotājs - cenu pieaugums bija ievērojams un daudziem nācās mainīt arī savus finanšu paradumus.

"Luminor Bank" aptauja atklāj, ka gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju šogad inflācijas dēļ sākuši dzīvot taupīgāk, bet 29% vairs nevar atļauties to, ko agrāk. Cenu kāpuma ietekmē 23% respondentu ir atteikušies no tēriņiem izklaidēm, ceļojumiem un ēšanai ārpus mājas, 15% ir sākuši tērēt savus uzkrājumus, bet 8% atklāj, ka viņiem ir nācies aizņemties, lai spētu veikt visus maksājumus.

Vienlaikus 12% norādīja, ka inflācija viņus nav ietekmējusi, bet vien 3% iedzīvotāju dzīves līmenis esot uzlabojies.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.