Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Iesniegtas vairākas pretenzijas par rosinātajām pasu nodevām

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Oficiālajā publiskajā apspriešanā saņemti vairāki iebildumi un priekšlikumi par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) rosinātajām pasu nodevām, liecina informācija tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Iebildumi un priekšlikumus iesnieguši Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, bijusī Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko un vairākas vārdā neminētas fiziskas personas.

Poikāns, piemēram, norādījis, ka projekta anotācijā nav paskaidrots, kāpēc vairāk nekā divas reizes ir samazināts plānotais izsniegto pasu skaits 2024. gadā, kas ļoti būtiski ietekmē vienas pases nodevas aprēķinu.

Savukārt vārdā neminētas fiziskas personas īsi norādījušas savus argumentus, proti, "nodeva par pases izsniegšanu ir nesamērojama ar minimālo vecuma pensiju, kas liegs lielai daļai pensionāru atļauties saņemt pasi" vai arī "piedāvāju samazināt štata vietas PMLP tādā apmērā, lai ietaupītie līdzekļi nosedz pases cenu pieaugumu".

Kāds cits cilvēks atkal norādījis, ka projekta vienīgais mērķis ir nenozīmīgā apmērā papildināt valsts vispārējo budžetu, neuzlabojot tās funkciju izpildi vai konkrētā pakalpojuma nodrošināšanu, kas, likumsakarīgi, izraisīs sabiedrības sašutumu.

Jau ziņots, ka no nākamā gada februāra Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, līdz ar to no 2024.gada 12.februāra divas reizes varētu pieaugt arī nodevas apmērs par pasu izsniegšanu, liecina Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Esošā parauga pases PMLP sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamato PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti "inovatīvi pretviltošanas risinājumi". Jaunā parauga pases būs biezākas - tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Valsts nodevas par pasu izsniegšanu pēdējo reizi tika noteiktas 2012.gadā. Kopš minētā laika vairāku valsts nodevas veidojošo pozīciju izmaksas ir gandrīz dubultojušās, cenu celšanu pamato PMLP. IeM rosinātie grozījumi paredz, ka valsts nodeva par pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

Par pases izsniegšanu bērnam līdz 20 gadu vecumam un personām ar atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 30 eiro līdzšinējo 15 eiro vietā. Valsts nodeva par steidzamu pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem divu darba dienu laikā būs 110 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā. Savukārt nodeva par paātrinātu pases izsniegšanu bērnam būs 55 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu noteikumos un noteikumos par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu vēl būs jāizskata valdībai. PMLP pieļauj, ka izmaiņu ieviešanas datums vēl var tikt koriģēts.

2022.gada rudenī PMLP rīkotajā 9,8 miljonu eiro apjomīgajā iepirkumā par jauna parauga pasu sagatavju izgatavošanu un piegādi pieciem gadiem uzvarējusi Vācijā un Portugālē reģistrētu divu uzņēmumu - "Veridos GmbH" un "Imprensa Nacional-Casa da Moeda, S.A." - apvienība.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) pēc sabiedrības sašutuma par rosinātajām nodevām, paziņojis, ka valdībā virzīs tikai tādu lēmuma projektu par pasu nodevām, kurā izmaiņas būs pilnībā pamatotas, objektīvas un sabiedrībai izskaidrotas.

"PMLP virzītais jautājums par izmaiņām pasu nodevās netiks virzīts uz Ministru kabinetu galīgā lēmuma pieņemšanai, iekams PMLP nebūs nodrošinājusi pamatotu un detalizētu skaidrojumu kā sabiedrībai kopumā, tā man kā par šo jomu politiski atbildīgajai amatpersonai," norādīja Kozlovskis.

Uz valdību tiks virzīts tikai tāds lēmumprojekts, kurā pamatojums izmaiņām nodevās par pasu izgatavošanu būs pilnībā pamatots, objektīvs un sabiedrībai izskaidrots. Nepamatotu izmaksu sadārdzinājumu neatbalstīšot ne Kozlovskis, ne valdība kopumā.