Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā norakstīti 2,1 miljons Covid-19 vakcīnu devu

© Dmitrijs Suļžics /MN

Latvijā līdz šim derīguma termiņa dēļ norakstīti 2,1 miljons vakcīnu pret Covid-19, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Kopumā no 2020.gada līdz 2023.gada decembrim Latvija saņēmusi 9,4 miljonus vakcīnu devu.

Veselības ministrijā norāda, pa šo laiku citām valstīm ziedoti ir 2,5 miljoni vakcīnu pret Covid-19 devu.

Šobrīd pieaugušo un bērnu vakcinācijai pret Covid-19 pieejamas vakcīnas "Nuvaxovid" un "Comirnaty". Kopumā noliktavās ir 750 400 Covid-19 vakcīnu devu, kuru derīguma termiņš ir 2024. un 2025.gads, informē Slimību profilakses un kontroles centrā.

Atbilstoši Eiropas Komisijas un vakcīnu ražotāju noslēgtajiem līgumiem sensitīvā informācija, tajā skaitā finanšu informācija jeb produktu cenas, ir uzskatāma par konfidenciālu un nevar tikt izpausta trešajām pusēm, informē NVD.

NVD uzsver, ka līguma laušana vai izmaiņas ir iespējamas, pusēm vienojoties, un pie šī jautājuma regulāri tiek strādāts. Eiropas Savienības dalībvalstis ir izveidojušas kopējā vakcīnu iepirkuma komiteju, kas visu dalībvalstu vārdā veic pārrunas ar vakcīnu ražotājiem, lai iegūtu iespējami labākos nosacījumus, nekā katrai valstij sarunas veicot atsevišķi.

Pēdējā vienošanās par grozījumiem ir panākta 2023.gada maijā. Tā paredz, ka Latvijai līgumā paredzētais piegādes apjoms tiek samazināts par aptuveni 22%.