Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Abu Meri atklāj, ko plānots iesākt ar grūtībās nonākušo Daugavpils slimnīcu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Finanšu problēmās nonākusī Daugavpils reģionālā slimnīca varētu būt pirmā, kuru daļēji pārņem un kuras pārvaldībā iesaistās valsts, intervijā TV3 sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ministrs stāstīja, ka slimnīcā pašlaik notiekot situācijas audits. Pēc jaunās vadības sniegtās informācijas, ārstniecības iestādē esot atklātas daudzas pārvaldības problēmas no iepriekšējās vadības puses, tomēr Abu Meri nemācēja teikt, vai tiek vērtēta iepriekšējā vadītāja Grigorija Semjonova atbildība.

Par tālākajām darbībām slimnīcas situācijas stabilizācijai ir jālemj Daugavpils pašvaldībai un Rīgas Stradiņa universitātei, kurai arī tajā ir daļas. Ministrs informēja, ka ir izveidota rīcības grupa, kas trīs nedēļu laikā līdz aptuveni 10.janvārim nāks klajā ar redzējumu, kā valsts var palīdzēt un pārņemt slimnīcu.

Lai valsts iesaistītos slimnīcā, būs jāveic pamatīgi auditi, lai ir pilnībā skaidra situācija un potenciālie nākotnes riski, uzsvēra politiķis, kurš gan nezināja teikt, cik lielus tēriņus no valsts šī iesaistīšanās varētu prasīt.

Abu Meri atgādināja, ka paralēli notiek darbs pie plašākām pārmaiņām reģionālo slimnīcu tīklā, bet Daugavpils varētu būt pirmā slimnīca, kur pārvaldībā notiek pārmaiņas un iesaistās valsts.

Ministrs pauda, ka naudas grūtības ir teju visām slimnīcām, bet tik lielu problēmu kā Daugavpilī citur nav.

Kā iepriekš vēstīja LTV, Daugavpils reģionālajā slimnīcā ir būtiskas finanšu problēmas un tā paliek parādā ne tikai piegādātājiem, bet arī darbiniekiem, tāpēc ārstiem, kuru alga pārsniedz 2000 eiro, daļu samaksas par darbu pārskaitīs nākamajā gadā. Parāds piegādātājiem mērāms sešos miljonos eiro.

Jaunā Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāja Inta Vaivode skaidroja, ka gandrīz 70% darbinieku, kurus šis lēmums skar, nāca pretī un parakstīja rakstiskas vienošanās par to, ka algas daļa tiek pārcelta uz janvāra mēnesi.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai pašlaik pieder 88,64% slimnīcas kapitāldaļu, Augšdaugavas novada pašvaldībai - 8,93%, bet Rīgas Stradiņa universitātei - 2,43% kapitāldaļu.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 1670 darbinieki, liecina "Firmas.lv" dati. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 50,97 miljoni eiro, bet zaudējumi - 3,5 miljoni eiro.

Daugavpils Reģionālās slimnīcas padome oktobrī par slimnīcas valdes priekšsēdētāju iecēlusi AS "Veselības centru apvienība" medicīnas centra "Olvi" direktori Vaivodi, bet par valdes locekli - bijušo Nacionālā veselības dienesta direktoru Edgaru Labsvīru.

Tikmēr Veselības ministrija (VM) jau ir paziņojusi, ka valsts iesaistīsies Daugavpils Reģionālās slimnīcas darbības nepārtrauktības nodrošināšanā.

Pāris nedēļu laikā tiek sagaidīts VM, Daugavpils pašvaldības un Daugavpils Reģionālās slimnīcas pārstāvju sagatavots konkrētu rīcību plāna piedāvājums procesa uzsākšanai un īstenošanai.