Pabeigs Zāles veidotā Brāļu kapu memoriāla skulptūras ģipša meta daļas pārvešanu uz Rīgu

Aprīlī pilnībā tiks pabeigta Kārļa Zāles veidotā Rīgas Brāļu kapu memoriāla skulptūras „Māte Latvija svēta savus kritušos dēlus” ģipša meta apakšējās daļas pārvešana uz Rīgu.

Skulptūras mets uz Liepāju tika atvests 20. gadsimta piecdesmito gadu beigās kā iespējamais vides objekts un novietots Liepājas muzeja pagalmā. Metu skāris laikazobs un tam nepieciešama restaurācija, taču iespējams, ka tas līdz mūsdienām saglabājies, pateicoties tam, ka atradās tieši muzeja teritorijā.

Kā atceras ilggadējie Liepājas muzeja darbinieki, metu sākotnēji bija paredzēts novietots Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā, tad to plānoja pārvest uz Virsnieka saieta namu Karostā, taču meta izmēru un sarežģīto pārvietošanas darbu dēļ netika līdz galam realizēts.

Jau iepriekš Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis norādīja, ka piecdesmito gadu beigās Mākslas akadēmijas Tēlniecības darbnīcas Gaujas ielā 1 tika atbrīvotas no uzkrātajiem ģipša modeļiem, un tajā laikā arī Kārļa Zāles darbu maketi izklīdināti pa visu Latviju. Viņš atzina, ka Brāļu kapu kompleksa restaurācijas laikā maketam varētu būt liela nozīme kā autora sākotnējās ieceres nesējam.

Pirms diviem gadiem ar Rīgas pieminekļu aģentūras atbalstu uz Rīgas Celtniecības koledžu restaurācijas darbu veikšanai pārveda minētās Kārļa Zāles skulptūras ģipša meta virsējās daļas.

Rīgas celtniecības koledžas restaurācijas nodaļā veiks izpētes un restaurācijas programmas sastādīšanas un praktiskās restaurācijas darbus. Restaurācijas uzraudzību veiks tēlnieks Guntars Vagners, Rīgas celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļas vadītājs Āris Straustiņš un restaurācijas pedagogs Ronalds Lūsis.

Pēc restaurācijas ģipša metu paredzēts novietot publiski pieejamā vietā.