Valainis vēršas pie pārtikas nozares

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) aicina pārtikas nozari īstenot jaunās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu godprātīgi un caurspīdīgi, neizmantojot regulējuma izmaiņas nepamatotai cenu paaugstināšanai.

Kā aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM), Valainis trešdien tikās ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) pārstāvjiem, lai pārrunātu nozarei aktuālos jautājumus un situāciju pārtikas mazumtirdzniecības jomā.

Tikšanās laikā pārrunātas PVN izmaiņas svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Šā gada 7.decembrī Saeima pieņēma grozījumus PVN likumā, uz vienu gadu nosakot samazinātās 12% likmes piemērošanu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, līdzšinējās 5% PVN likmes vietā.

Tāpat tikšanās laikā LPTA pārstāvji informēja ministru par nozares darbības rādītājiem un kopējām tendencēm pēdējo gadu laikā, uzsverot mazumtirdzniecības nozares būtisko lomu Latvijas tautsaimniecībā, it īpaši tās sociālo lomu valsts reģionos.

Nozares pārstāvji sarunā arī minēja vairākas jomas, kurās saskata sarežģījumus, tostarp administratīvo šķēršļu mazināšanā attiecībā uz kases aparātu sertificēšanu, dažādiem nosacījumiem dažādām tirdzniecības vietām un formām, savlaicīga un mērķtiecīga atbalsta piemērošanu nozarei un citos jautājumos.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka nākamajā gadā viena no EM darbības prioritātēm būs iekšējā tirgus jautājumi, it īpaši darbs pie birokrātijas mazināšanas, konkurences veicināšanas.

Jau ziņots, ka Saeima 7.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus PVN likumā, uz vienu gadu nosakot samazinātās 12% likmes piemērošanu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Patlaban spēkā esošā 5% PVN likme augļiem un dārzeņiem ir spēkā līdz 2023.gada 31.decembrim. Sākotnēji valdības virzītajā likumprojektā no 2024.gada 1.janvāra likme bija paredzēta 21%, taču pēc koalīcijas politiķu priekšlikuma Saeima nolēma uz gadu piemērot 12% likmi.

12% PVN likmes noteikšanai nepieciešamie kompensējošie pasākumi 15,9 miljonu eiro apmērā tiks rasti, pārskatot akcīzes nodokļa likmes, kā arī atceļot augļu un dārzeņu audzētājiem plānoto trīs miljonu eiro subsīdiju.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais