Valainis: "Latvenergo" un "Latvijas valsts meži" daļas nav plānots kotēt biržā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valsts kapitālsabiedrību "Latvenergo" un "Latvijas valsts meži" daļas nav plānots kotēt biržā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu, kuru valsts kapitālsabiedrību mazākuma akciju daļas drīzāk tiks un kuru noteikti netiks kotētas biržā.

Valainis sacīja, ka, savukārt "Latvenergo" meitasuzņēmumu "Latvijas vēja parki" (LVP) varētu kotēt biržā, jo tādā gadījumā valstij nebūtu jāiegulda tiks liels savs kapitāls LVP darbībā.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādīja, ka Finanšu ministrija (FM) strādā pie jautājuma par to, kuras no valsts kapitālsabiedrībām piedāvāt kotēt biržā. FM tuvākajā laikā nāks uz Ministru kabinetu ar informāciju šajā jautājumā.

Reizē Siliņa piebilda, ka iepriekš daudz ir runāts par nacionālo aviokompāniju "airBaltic", kuras biznesa plāns jau paredz iespēju tās daļas kotēt biržā. Tomēr politiķe norādīja, ka sākumā jāsagaida FM ziņojums.

Premjerministres paustajam pievienojās satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), norādot, ka "airBaltic" pašlaik strādā ar konsultantiem, lai varētu, iespējams, savas daļas paralēli kotēt divās biržās.

Satiksmes ministrs reizē piebilda, ka vēl būs arī jāatrisina "airBaltic" 220 miljonu eiro obligāciju pārfinansēšanas jautājums.

Kā ziņots, plānots, ka līdz gada beigām valdībā nonāks ziņojums par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību virzīšanu uz kapitāla tirgu jeb biržu, iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Finanšu ministrs informēja, ka pirmais šajā sarakstā uz kapitāla tirgu ir "airBaltic", norādot, ka plāns ir skaidrs, un ar to notiek virzīšanās uz priekšu. Tiek vērtētas arī divas telekomunikācijas kompānijas - "Latvijas mobilais telefons" un "Tet", jo Ašeradens neredz iemeslus, kādēļ tās nevarētu būt biržā. Tāpat ir ar "Latvenergo" meitasuzņēmumu "Latvijas vēja parki".