Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

"Dzīvnieks nav rotaļlieta - dāvini atbildīgi!"; aicina rūpīgi pārdomāt lēmumu par labāko dāvanu

© pixabay.com

Kampaņā "Dzīvnieks nav rotaļlieta - dāvini atbildīgi!" iedzīvotāji aicināti lēmumu par mājdzīvnieku adopciju svētku laikā pieņemt atbildīgi, aģentūru LETA informēja kampaņas organizatori.

"Mēs nesakām, ka dzīvnieku nevar dāvināt, piemēram, vecāki saviem bērniem, taču mēs gribam, lai ikviens apzinās, cik nopietns lēmums tas ir," norāda labdarības fonda "Sofi" dibinātājs Toms Jurjevs.

Viņš uzsver, ka dāvinātājam ir jāuzņemas vislielākā atbildība. Tostarp dāvinātājam ir jābūt pilnībā pārliecinātam, ka dāvanas saņēmējs tiešām konkrēto dzīvnieku vēlas un ir spējīgs par to parūpēties, kā arī jāzina, kāds dzīvnieks un šķirne būtu visatbilstošākā dāvanas saņēmējam. Tāpat dāvinātājam ir jābūt gatavam uzņemties atbildību par dzīvnieku, ja gadījumā kaut kas noiet greizi.

Savukārt "PetCity" veterinārārsts Gusts Indāns norāda, ka pirms dzīvnieku adoptēt vai dāvināt, ir jāpārliecinās par dzīvnieka veselības stāvokli un veiktajiem profilakses pasākumiem.

Tāpat viņš brīdina, ka dzīvniekam būs nepieciešams adaptācijas periods. "Stresa ziņā tā dzīvniekam ir vides maiņa, reizēm arī apstākļu un barības maiņa, maiņa vēlmēs, vajadzībās, pastaigu biežumā, tāpēc mums ir jābūt ļoti pacietīgiem un iejūtīgiem," uzsver Indāns.

Vienlaikus organizatori atzīmē, ka vairākas dzīvnieku patversmes Latvijā pārtrauc dzīvnieku adopcijas procesu Ziemassvētku laikā, lai novērstu riskus, ka dzīvnieka paņemšana veikta svētku iespaidā. Dzīvniekus gan iespējams adoptēt arī citā veidā, piemēram, no audzētājiem.

Kampaņu organizē labdarības fonds "Sofi" un mājdzīvnieku centrs "PetCity".

Labdarības fonds "Sofi" ir 2020.gadā dibināta labdarības organizācija, kuras mērķis ir sniegt atbalstu bezsaimnieku dzīvniekiem un palīdzēt uzlabot to labklājību ilgtermiņā.