Grebņevas muitas kontroles punkts saņem ASV valdības dāvinājumu

Šodien, 24.martā, tika atklāts modernizētais Grebņevas muitas kontroles punkts. Atklāšanas ceremonijas ietvaros Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova saņēma ASV vēstnieces Latvijā Džūditas Gārberes pasniegto ASV valdības dāvinājumu - tehnisko līdzekļu komplektus kontrabandas preču atklāšanai un muitas kontroles pasākumu veikšanai.

Pasākuma ietvaros klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar modernizēto Grebņevas muitas kontroles punktu.

Atklājot svinīgo pasākumu, Latvijas Republikas finanšu ministrs Andris Vilks savā uzrunā apliecināja, ka k opš pagājušā gada pavasara ir paveikts nozīmīgs darbs, modernizējot vienu no lielākajiem un noslogotākajiem muitas kontroles punktiem uz Latvijas austrumu robežas, izteica atzinīgu vērtējumu VID darbinieku līdzšinējam veikumam kontrabandas novēršanā un pateicās gan dienesta vadībai, gan visiem muitas kontroles punktos strādājošajiem muitniekiem par godprātīgu un atbildīgu sava ikdienas darba pildīšanu.

Saņemot ASV valdības dāvinājumu VID ģenerāldirektore N.Jezdakova pateicās vēstnieces kundzei par šodien saņemto dāvinājumu un uzsvēra līdzšinējās sadarbības nozīmi:" Izsaku pateicību ASV valdībai un vēstnieces kundzei arī par līdzšinējo teju 10 gadu ilgo atbalstu robežu drošības stiprināšanā un arī nākotnē ceru uz veiksmīgu sadarbību".

N.Jezdakova arī atgādināja, ka Grebņevas muitas kontroles punkts atrodas uz stratēģiski nozīmīgās Eiropas Savienības ārējās robežas, un tādēļ aprīkojums un darba apstākļi, kādos tiek īstenota muitas kontrole, šeit ir īpaši svarīgi.

Saņemtajos kontrabandas identifikācijas komplektos ar kopējo vērtību 48 000 ASV dolāri jeb aptuveni 23,8 tūkstoši latu ietilpst ierīces, kas ļauj noteikt blīvuma atšķirību starp kontrabandaspriekšmetu un tilpni, kurā tas noslēpts; dažāda veida fibroskopi, kas ļauj veikt muitas kontroli tumšās un grūti pieejamās vietās, piemēram, transportlīdzekļa riteņos, durvīs vai paneļos un citi speciālie tehniskie līdzekļi, kas tiks izmantoti padziļinātai muitas kontroles veikšanai un nelegāli pārvietotu preču identificēšanai.

Pēc dāvinājuma pasniegšanas ceremonijas pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar modernizēto Grebņevas muitas kontroles punktu, kura rekonstrukcijas pirmās kārtas ietvaros ir veikta virkne uzlabojumu gan muitas kontroles punkta infrastruktūrā un inženierkomunikācijās, gan arī izbūvēti vairāki jauni objekti ar mērķi pilnveidot kravas transporta un fizisko personu kustību muitas kontroles pasākumu laikā.

Grebņevas muitas kontroles punktā Latvijā iebraucošajā pusē ir izbūvēta transporta un kravas padziļinātās kontroles ēka, jauns kontroles paviljons un rokas bagāžas kontroles paviljons, kā arī pabeigta trīs jaunu ass svaru un vienu platformas svaru izbūve ar nojumi un paviljonu un izbūvēta jauna videonovērošanas sistēma.

Modernizācijas ietvaros ir veikti ceļu un laukumu izbūves un asfaltēšanas darbi un uzstādītas jaunas ceļa zīmes, barjeras un radiācijas vārti. Vairākas citas ēkas ir modernizētas un veikti ievērojami ieguldījumi muitas kontroles punkta infrastruktūras un tehniskā nodrošinājuma atjaunošanā (veikta ārējo inženierkomunikāciju (ūdensvads, kanalizācija, siltumtīkls) izbūve, elektrotīklu un vājstrāvas kabeļu kanalizācijas izbūve, katlumājas rekonstrukcija u.c.).

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.