Krāpnieku aktivitātes internetā ar katru gadu pieaug; izglītojoša kampaņa "Pārāk nedroši!"

© pixabay.com

Latvijas Drošāka interneta centrs "drossinternets.lv" sadarbībā ar uzņēmumu "Meta" un Valsts kancelejas stratēģiskās komunikācijas ("StratCom") komandu ir uzsācis informatīvu kampaņu "Pārāk nedroši!", lai veicinātu sabiedrības informētību un spēju pasargāt sevi no krāpniecības internetā, aģentūru LETA informēja kampaņas organizatori.

Kampaņas mērķis ir informēt cilvēkus par izplatītākajiem krāpšanas veidiem internetā, skaidrot, kā cilvēki tiek ievilināti krāpnieku "lamatās" sociālo mediju platformās, kā arī sniegt padomus, kā pasargāt sevi un savus tuviniekus.

Katru mēnesi "drossinternets.lv" saņem vairākus desmitus ziņojumu par krāpšanu internetā, krāpnieku aktivitātes internetā ar katru gadu pieaug, un novērojumi rāda, ka ļaunprāšu izdomai nav robežu, to izmantotās shēmas kļūst aizvien rafinētākas un izsmalcinātākas. Informatīvā kampaņa norisināsies sešu nedēļu garumā "Facebook" platformā.

"Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska norāda, ka informatīva kampaņa, kurā iedzīvotāji tiek brīdināti par krāpšanu internetā ir aktuāla, jo krāpnieki un hakeri internetā kļūst arvien viltīgāki, talkā ņemot mākslīgā intelekta rīkus.

Kampaņas partneri identificējuši izplatītākos krāpšanas veidus - krāpšana, izmantojot romantiskas attiecības, krāpšana, pievilinot upuri ar sensacionāliem virsrakstiem vai izmantojot slavenību vārdus, kā arī izmantojot piedāvājumus, no kuriem ir grūti atteikties, tostarp, aizraujošas priekšrocības, balvas vai atlaides. Tāpat arī krāpšana ar personalizētiem horoskopiem un klikšķēsmām jeb "clickbait" piedāvājumiem.

Kampaņas organizatori aicina ikvienu būt vērīgam un atbildīgam interneta lietotājam un palīdzēt padarīt saturu sociālajos medijos drošāku. Ziņot var sociālo tīklu administrācijai, izmantojot ziņošanas iespējas vai "drossinternets.lv", kā arī par dezinformāciju aicinām ziņot Valsts kancelejas izveidotajā vietnē "melnsuzbalta.lv".

Svarīgākais