Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Latvija nodrošinās pilnvērtīgu uzņemošās valsts atbalstu Kanādas bruņoto spēku palielinājumam

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvija nodrošinās pilnvērtīgu uzņemošās valsts atbalstu Kanādas bruņoto spēku palielinājumam, uzsvēris Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien Rīgas pilī tikās ar Kanādas aizsardzības ministru Bilu Blēru.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, puses tikās, lai pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību, īpaši aizsardzības un drošības politikas jomās.

Tikšanās laikā Rinkēvičs pateicās par Kanādas militāro klātbūtni Latvijā un tās apņēmību īstenot kaujas spējīgas brigādes izveidi. Kā viens no praktiskiem soļiem ir no Kanādas nesen Latvijā izvietotie 15 "Leopard 2" tanki un to atbalsta personāls.

Valsts prezidents norādīja, ka Latvija augstu vērtē sadarbību ar Kanādu kiberdrošības un aizsardzības jomās. Rinkēvičs arī atzīmēja, ka Kanāda ir Latvijas tuvākais un uzticamākais partneris šajās jomās. Viņš pateicās par Kanādas ieguldījumu un kopējo darbu Ukrainas karavīru apmācībā.

Puses arī apmainījās viedokļiem par veicamajiem darbiem Baltijas valstu reģiona aizsardzības stiprināšanā līdz NATO Vašingtonas samitam.

LETA jau rakstīja, ka šī gada jūlijā Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam.

Tāpat Kanāda novembrī Latvijai piegādāja 15 "Leopard 2" tankus ar atbalstošo personālu, stiprinot sabiedroto klātbūtni Baltijas reģionā un papildinot militārās spējas, lai attīstītu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu līdz brigādes līmenim.