Pirmās instances tiesā apmierina Terehovas robežkontroles punkta būvnieka prasību pret VNĪ

© MN

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) pilnība apmierinājusi būvnieka SIA "Monum" prasību pret VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), piedzenot no VNĪ 80 660 eiro, aģentūru LETA informēja tiesā.

Prasības summa sastādīja 76 768 eiro, bet 3892 eiro - tiesāšanās izdevumi.

Starp "Monum" un VNĪ iepirkuma procedūras rezultātā tika noslēgts līgums par būvdarbu veikšanu ar cenu 5,93 miljoni eiro. Uz Būvdarbu līguma pamata uzņēmums uzņēmās pienākumu veikt būvdarbus objektā robežšķērsošanas vietā "Terehova", "Terehovas RKP", Zaļesjes pagastā, Zilupes novadā. Būvdarbi ietvēra padziļinātās kontroles ēkas būvniecību, ēkas funkcionēšanai nepieciešamo tehnoloģiju, kas sevī ietvēra tehniskā aprīkojuma un iekārtu piegādi, iebūvēšanu un uzstādīšanu.

Atbilstoši Iepirkuma nolikuma prasībām "Monum" bija jāpiegādā un jāuzstāda padziļinātās kontroles ēkā šķērveida paceļamo galdu un vieglo automašīnu pacēlāja piegādi uz uzstādīšanu. Lai nodrošinātu šo prasību izpildi, "Monum" kā pasūtītājs noslēdza uzņēmuma līgumu ar apakšuzņēmēju SIA "Hct automative".

"Hct automative" apņēmās veikt vairāku iekārtu, sistēmu piegādi un uzstādīšanu Terehovas robežkontroles punktā. "Hct automative" minētos darbus izpildīja un nodeva, bet "Monum" pieņēma. Savukārt starp "Monum" un VNĪ tika parakstīts akts par būvdarbu nodošanu VNĪ, tajā skaitā, uz padziļināto kontroles ēku, kurā tika uzstādīti šķērveida pacēlāji.

"Monum" no VNĪ saņēma rakstveida pretenziju par uzstādīto pacēlāju konstatētajiem defektiem. Pretenzijā tika norādīts, ka "Hct automative" uzstādītajiem diviem šķērveida pacēlājiem esot konstatēta deformācija. "Hct automative" pēc "Monum" lūguma veica pacēlāju platformu apsekošanu un radušos defektu novēršanu. "Hct automative" iesniedza "Monum" garantijas vēstuli, ar, kuru apliecināja, ka pacēlāji atbilst VNĪ iepirkuma nolikumā izvirzītajām prasībām. Neskatoties uz to, VNĪ turpināja izteikt pretenzijas "Monum", par darbu nekvalitatīvo izpildi, kas attiecās uz pacēlāju uzstādīšanu.

Pamatojoties uz Būvniecības garantiju apdrošināšanas polisi, VNĪ nosūtīja vēstuli ADB "Gjensidige", pieprasīja izmaksāt garantijas summu 76 768 eiro apmērā, apgalvojot, ka "Monum" nav izpildījis savas saistības saskaņā ar būvdarbu līgumu, proti, nav novērsis šķērveida pacēlāju defektu.

"Gjensidige" izmaksāja VNĪ garantijas atlīdzību, un "Monum" bija spiests to kompensēt "Gjensidige", tādejādi "Monum" tika nodarīti zaudējumi 76 768 eiro apmērā.

Tiesā, izvērtējot pušu sniegtos paskaidrojumus un pierādījumus lietā, atzina, ka "Monum" prasība ir pamatota un apmierināma, ka VNĪ pieņemot būvdarbus, bija pārliecinājies par iekārtu atbilstību līguma noteikumiem. Tiesa atzina "Monum" viedokli par pamatotu, ka iekārtas defekti esot radušies tās nepareizas ekspluatācijas dēļ.

VNĪ iesniedza apelācijas sūdzību ELT, kura ir nosūtīta izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā. Apgabaltiesā lietu plāno skatīt 2024.gada 23.maijā plkst.12.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais