Rīgas dome: Ēku jumtu tīrīšana un rūpes par ēku tehnisko stāvokli ir īpašnieku atbildība

© Kaspars Krafts/f64

Līdz ar atkušņa iestāšanos, Rīgā no nenotīrītiem ēku jumtiem krītošs sniegs un ledus rada nopietnu apdraudējumu gan gājējiem, gan pie ēkām novietotiem transportlīdzekļiem. Ēku jumtu tīrīšana un rūpes par ēku tehnisko stāvokli ir īpašnieku atbildība. Ja no laicīgi nenotīrīta jumta krītošs sniegs vai ledus izraisa traumas gājējiem vai bojā citu personu īpašumu, atbildība ir jāuzņemas ēkas īpašniekam, informē Rīgas dome.

Namu saimniekiem nekavējoties jāveic lāsteku nolaušana un jumtu tīrīšana, jo tas ir vienīgais veids, kā novērst apdraudējumu gājējiem. Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange šonedēļ izsūtījis pašvaldības iestādēm uzdevumu īpaši pievērst uzmanību savu ēku jumtiem.

Iedzīvotāji aicināti nekavējoties ziņot par nenotīrītiem ēku jumtiem, no kuriem krītošs sniegs un ledus apdraud gājēju drošību:

• Rīgas pašvaldības policijai (RPP) pa tālruni 110 vai RPP aplikācijā;

• aizpildot e-pieteikumu mājaslapā riga.lv.

Par nenotīrītu jumtu var saņemt naudas sodu. Maksimālais sods fiziskām personām ir 350 eiro, bet juridiskām personām - 1400 eiro.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.