Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem plāno ieviest bezmaksas transportu arī pašvaldību reisos

© Kaspars Krafts/f64

Satiksmes ministrija (SM) virza saskaņošanai Ministru kabinetā (MK) noteikumu projektu, kas paredz, ka bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni varētu bez maksas braukt ar sabiedrisko transportu arī valstspilsētu pašvaldību organizētajos maršrutos.

Patlaban MK noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās nosaka, ka bērnam un pilngadību sasniegušajam bērnam, uzrādot apliecību, ir tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā. Tāpat noteikumi paredz, ka braukšanas maksas atvieglojumi bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pienākas tikai reģionālās nozīmes maršrutā.

Līdz ar to noteikumu projekts paredz, ka bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai varētu bez maksas izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus ne tikai pilsētas nozīmes maršrutos, bet arī valstspilsētas pašvaldības organizētajā maršrutā.

VSIA "Autotransporta direkcija" ir veikusi aprēķinus, kas noteic, ka šāda braukšanas maksas atvieglojuma ieviešanai 2024.gadā nepieciešams 1 060 947 eiro, 2025.gadā - 1 060 947 eiro un 2025.gadā - 1 060 947 eiro, un līdzīgi arī turpmākus gadus.

SM norāda, ka finansiālā ietekme noteikta ar pieņēmumiem, jo nav pieejami precīzi dati vai apsekojumi attiecībā uz bērnu bāreņu un bez vecāku gādības palikušu bērnu, kas dzīvo ārpus valstspilsētu pašvaldību administratīvās teritorijas, pārvietošanās nepieciešamību un biežumu valstspilsētu pašvaldību pilsētas sabiedriskajā transportā.

Vienlaikus SM pieļauj, ka pašlaik valstspilsētās daļa bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni izmanto citus valstspilsētas pašvaldības noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, piemēram, braukšanas maksas atvieglojumus skolēniem.