Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vecmātēm grūtnieču aprūpē būs lielāka loma

© pixabay.com

Veselības ministrija (VM) plāno nodrošināt vecmātēm labāku sadarbību ar ģimenes ārstiem un sniegt plašāku iesaisti grūtnieču aprūpē, tādējādi veicinot kvalitatīvāku jauno māmiņu aprūpi.

Lai uzlabotu ne tikai dzemdību palīdzības kvalitāti, bet arī pacientu apmierinātību ar pakalpojumu, ir jāuzlabo jauno vecāku atbalsts grūtniecības laikā un pēc dzemdībām - šādus secinājumus šodien, 14.decembrī, pauda notikušajā VM speciālistu un fonda "Mammamammai.eu" pārstāvju tikšanās laikā.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) ar diskusijas dalībniekiem pārrunāja dzemdību palīdzības kvalitātes uzlabošanas iespējas un uzsvēra, ka VM ir regulāri īstenojusi un arī turpmāk plāno īstenot dažāda veida pasākumus ar mērķi pilnveidot mātes un bērna veselības aprūpi, ņemot vērā, ka tas ir viens no būtiskiem priekšnosacījumiem ne tikai sabiedrības veselības, bet arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Latvijā.

Tikšanās laikā ministrs akcentēja vecmātes lomas stiprināšanu grūtniecības un pēcdzemdību aprūpē. Fonda "Mammamammai.eu" pārstāvji atzinīgi novērtēja šādu iniciatīvu un piedāvāja arī savu redzējumu atbalsta sniegšanā jaunajiem vecākiem. Abas iesaistītās puses piekrita, ka aktualizētā jautājuma risināšanai būtiski stiprināt multidisciplināru komandu, lai nodrošinātu savlaicīgu, pilnvērtīgu un cieņpilnu veselības aprūpes pakalpojumu jaunajiem vecākiem arī pēcdzemdību periodā.

"Pacientu apmierinātība ar saņemto ārstniecības pakalpojumu un sadarbība starp pacientu un ārstniecības personālu, ir ļoti nozīmīga ārstniecības nodrošināšanā. Valstī grūtnieces un bērna veselība ir noteikta kā prioritāra, līdz ar ko šobrīd notiek aktīvs darbs pie Mātes un bērna veselības plāna un ministrija regulāri dažādu formātu ietvaros organizē diskusijas par grūtnieces un nedēļnieces veselības aprūpes kvalitātes uzlabošanas iespējām, tai skaitā, par iespēju veikt nepieciešamos pasākumus, lai uzlabotu sievietes emocionālo un fizisko labbūtību gan dzemdību, gan pēcdzemdību periodā," skaidroja Abu Meri.

Plānots, ka nodrošinot vecmātēm labāku sadarbību ar ģimenes ārstiem un sniedzot vecmātēm plašāku iesaisti grūtnieces aprūpē, tiks veicināta kvalitatīvāka jauno māmiņu aprūpe, kā arī vienlaikus atslogoti ginekologi, ļaujot viņiem risināt sarežģītākas medicīniskas situācijas, bet grūtniecības aprūpi, atstājot vecmātes ziņā. Paredzams, ka šāda pieeja ļautu daudz lielāku uzmanību veltīt jauno māmiņu vajadzībām un būs efektīvāka ilgtermiņā.

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2025. - 2027.gadam VM plāno arī iestrādāt tiesību normu, kas paredz iespēju vecmātei pieteikties fizioloģiski noritošas grūtniecības aprūpes vadīšanā un noslēgt līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD).

Tāpat Abu Meri atzina, ka ministrija ir iesniegusi Saeimā priekšlikumus palielināt vecmāšu lomu pusaudžu un jauniešu izglītošanā par seksuālo un reproduktīvo veselību, iesaistot vecmātes tiešā konsultēšanas darbā, kā arī zīdīšanas veicināšanā un dzemdes kakla vēža profilakses pasākumu īstenošanā.

Ir iesniegti arī priekšlikumi grozījumiem Ārstniecības likumā, lai vecmāte varētu izsniegt ar grūtniecību saistīto darbnespējas lapu. Šobrīd vecmātei ir tiesības nosūtīt grūtnieci laboratorisko izmeklējumu veikšanai, taču NVD būtu jānodrošina tehniskās iespējas vecmātei noformēt šādu nosūtījumu, norāda VM.