Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldību referendumu ieviešanu atliek līdz 1.septembrim

© f64.lv, Kaspars Krafts

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Vietējo pašvaldību referendumu likumā, tā stāšanos spēkā atliekot no sākotnēji paredzētā 2024.gada 1.janvāra uz 1.septembri.

Reizē no 1.septembra līdz 2025.gada 1.augustam, kamēr vēl nebūs iesviests elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs, paraktu vākšana referenduma ierosināšanai notiks manuāli, savukārt balsošanai varēs izmantojot reģistrācijas aploksnes.

Kā informē Saeimas Preses dienests, saskaņā ar grozījumiem balsošanu ar reģistrācijas aploksnēm izmantos gadījumos, kad informācijas sistēmas nevarēs vai drošības apsvērumu dēļ nedrīkstēs lietot, vai arī sistēmas nedarbosies. Metodisko atbalstu pašvaldību vēlēšanu iecirkņiem sniegs Centrālā vēlēšanu komisija.

Politiķi iepriekš bija pieļāvuši, ka parakstus referenduma ierosināšanai iedzīvotājiem varētu būt iespējams vākt, izmantojot arī valsts pārvaldes pakalpojumu portālu "Latvija.lv".

Izmaiņas veiktas, lai līdz tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešanai nodrošinātu referendumu ierosināšanu un norisi pašvaldībās no 1.septembra. Vēlētāju reģistru plānots ieviest ar 2025.gada 1.augustu, ņemot vērā tehnoloģisko un organizatorisko gatavību, nosaka Saeimā iepriekš pieņemtie grozījumi Vēlētāju reģistra likumā.

Kavēšanās ar pašvaldību referendumu ieviešanu saistīta ar nepieciešamā finansējuma, tehniskā risinājuma izstrādes un testēšanas nodrošināšanu, iepriekš par grozījumu virzību Saeimā atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā skaidroja Iekšlietu ministrijas pārstāvji.