Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Jaunā Daugavpils slimnīcas vadītāja: Situācija ir nopietna un prasa akūtu problēmu risinājumus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Daugavpils reģionālās slimnīcas finansiālā situācija ir nopietna un prasa akūtu problēmu risinājumus, aģentūrai LETA sacīja iestādes jaunā valdes priekšsēdētāja Inta Vaivode.

Pēc viņas stāstītā, slimnīcai ir izdevies noņemt grūtībās nonākuša uzņēmuma statusu un tūlīt, līdz decembra beigām, plānots pabeigt rehabilitācijas nodaļas izbūvi Eiropas Savienības projektā.

Ir izsludināts iepirkums uz vispusīga ārējā audita veikšanu, kas izkristalizēs problēmas un sniegs ieteikumus uzlabojumiem pārvaldībā, viņa sacīja.

Pēc Vaivodes paustā, slimnīcas finansiālā situācija ir nopietna un prasa akūtu problēmu risinājumus. Lielākā problēma esot ar naudas plūsmu un kreditoru parādiem. Slimnīca noteikti pabeigs gadu ar zaudējumiem, sacīja valdes priekšsēdētāja. Šobrīd intensīvi tiekot slēgtas vienošanās ar piegādātājiem, saskaņojot parādu atmaksas grafikus.

Finansējums noteikti tikšot palielināts jaunajā finanšu gadā gan stacionārajā, gan ambulatorajā pakalpojumu līgumā. Vaivode paredz arī jaunu pakalpojumu sākšanu un finanšu apjoma palielināšanu attiecīgajās programmās. Apgrozījuma pieaugumu paredz vismaz par 5%, pauda valdes priekšsēdētāja.

Savukārt Daugavpils pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš preses konferencē pastāstīja, ka pašlaik notiekot aktīvs darbs ar Veselības ministriju attiecībā uz finanšu problēmu risināšanu Daugavpils reģionālā slimnīcā. Slimnīcai ir būtiski parādi, un viens no risinājumiem ir tarifu pārskatīšana.

Pašvaldība vēlas, lai valsts kļūtu par slimnīcas līdzīpašnieci, kā par to tika runāts jau iepriekš. Daugavpils slimnīcai jākļūst par augstākas raudzes slimnīcu, klīniskās universitātes slimnīcu. To ir iespējams panākt tikai, valstij aktīvi iesaistoties slimnīcas pārvaldībā, tāpat kā valsts to dara Stradiņa slimnīcā vai Gaiļezerā, norāda pašvaldība, atzīstot, ka vēlas slimnīcā jaunus korpusus, jaunas un sakārtotas ēkas. Kad valsts ir kapitāldaļu turētājs, lielajām slimnīcām attīstība ir daudz intensīvāka, norāda pašvaldība.

Sarunās ar ministriju laikā tikšot apspriestas arī Daugavpils reģionālās slimnīcas pārvaldības formas. Elksniņš uzskata, ka padome ir jālikvidē, jo viņa ieskatā tā ir tikai "naudas pumpēšana". Taču, ja valsts piekritīs pārņemt slimnīcas kapitāldaļas, visticamāk, tai būs arī savi noteikumi, kā turpmāk slimnīcu pārvaldīt, sacīja domes priekšsēdētājs.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai pašlaik pieder 88,64% slimnīcas kapitāldaļu, Augšdaugavas novada pašvaldībai - 8,93%, bet Rīgas Stradiņa universitātei - 2,43% kapitāldaļu.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 1670 darbinieki, liecina "Firmas.lv" dati. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 50,97 miljoni eiro, bet zaudējumi - 3,5 miljoni eiro.

Daugavpils Reģionālās slimnīcas padome oktobrī par slimnīcas valdes priekšsēdētāju uz laiku iecēlusi AS "Veselības centru apvienība" medicīnas centra "Olvi" direktori Vaivodi, bet par valdes locekli - bijušo Nacionālā veselības dienesta direktoru Edgaru Labsvīru.