Atliek Zatlera dzīvokļa meklēšanu

Šodien parlamenta darba kārtībā iekļauts jautājums – likuma Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu grozījums, kas paredz eksprezidentiem nodrošināt apsardzi četrus gadus pēc amata atstāšanas.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau paziņojusi, ka viņa vēlētos, lai šovasar nepārtrauc viņas apsardzi. Bez apsardzes eksprezidentiem nodrošina arī valsts apmaksātu dzīvokli, taču Valda Zatlera kanceleja aicina nesteigties ar jauna mājokļa meklēšanu, un pagaidām šis jautājums ir noņemts no VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) dienaskārtības.

Eksprezidentiem Guntim Ulmanim un V. Vīķei-Freibergai lietošanā ir nodoti dzīvokļi Rīgā, Brīvības ielā 38. To platība attiecīgi ir 236,7 un 236,3 kvadrātmetri, kuros ir piecas istabas, virtuve, vannasistaba, tualete un koridors. Citu attiecīgas platības brīvu dzīvokļu Rīgas centrā VNĪ neesot. Teorētiski līdz 7. jūlijam, pēdējai V. Zatlera prezidentūras darba dienai, valstij būtu jāatrod jauns dzīvoklis, kā to paredz likums, taču, ņemot vērā nesakārtoto likumdošanu, Valsts prezidenta kanceleja (VPK) marta sākumā lūgusi VNĪ nesteigties ar mājokļa meklēšanu. Iespējams, to varētu skaidrot ar 15. martā pieņemto V. Zatlera lēmumu kandidēt uz otro prezidentūras pilnvaru termiņu.

"VNĪ marta sākumā saņēma viedokli no VPK, kurā ir uzsvērts, ka vispirms ir nepieciešams sagaidīt likumprojekta grozījumu likumā Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu izskatīšanu trešajā lasījumā un tam sekojošo likumā spēkā stāšanos. Piešķirtā deleģējuma ietvaros Ministru kabinetam būtu tiesības lemt par vienotas un vispārējas kārtības noteikšanu, kādā persona, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, saņemtu likumā paredzētās sociālās un citas garantijas. Tātad vispirms jāsaņem Ministru kabineta deleģējums un saskaņojums ar VPK, pirms tieši VNĪ var sākt aktualizēt šo jautājumu," Neatkarīgajai stāsta VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

Viņa norāda – minētie grozījumi likumā tika sagatavoti, ievērojot, ka likuma 10. pants nosaka vairākas sociālās garantijas eksprezidentam, bet nevienā normatīvajā aktā pašlaik nav noregulēts, kā tās īsteno un kuras valsts institūcijas ir atbildīgas par šo garantiju.

"VPK ir vēlme sakārtot normatīvo aktu bāzi, jo šī ir tikai trešā prezidentūra. Tās laikā secināts, ka nav atrisināti jautājumi, kas saistīti ar bijušo prezidentu darbības nodrošināšanu. Tā, piemēram, G. Ulmanim piešķirtā automašīna ir VPK īpašumā, savukārt V. Vīķei-Freibergai – Nacionālo bruņoto spēku. Tas norāda uz nepilnībām, kuras valdībai ir jāsakārto," skaidro V. Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa.

Ņemot vērā līdzšinējo praksi, ka eksprezidentu mājokļi atrodas Rīgas centrā, līdzās valdības ēkai, arī V. Zatlera dzīvoklim "vēlamais ir Rīgas vēsturiskais centrs, taču precīzu atrašanās vietu atainos atklāta konkursa rezultāti. Atbilstoša dzīvokļa iegādei plāno organizēt atklātu konkursu. Tā komisijā noteikti būs arī pārstāvis no VPK," piebilst D. Laukšteina.

Atstājot Valsts prezidenta amatu, eksprezidenti saņem no valsts ikmēneša pensiju 50 procentu no esošā prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli, vienu automašīnu un sekretāru.

Svarīgākais