Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Vai tiešām mandarīni šogad Latvijas veikalos dārgāki nekā pērn?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pirms kāda laika mikroblogošanas vietnē “X” (iepriekš – “Twitter”) kāds lietotājs vērsa uzmanību uz veikalu tīkla “Rimi” mandarīnu cenām, norādot, ka pēc ievērojamas atlaides cena atgriezusies sākotnējā pozīcijā un papildināta ar atslēgvārdu “izdevīgi”.

TV3.lv, aplūkojot cenas trīs mazumtirgotāju veikalu tīklos ainu redz dažādu. Šobrīd jau pieminētajā “Rimi” mandarīnu cenas par kilogramu svārstās no 0,89 eiro līdz pat 7,98 eiro. Veikalu tīklā “Maxima” mandarīnu cenas svārstās no 1,79 eiro kilogramā līdz 2,99 eiro.

Vaicājot veikalu tīklu pārstāvjiem par to, kā tiek noteiktas mandarīnu cenas un vai tiešām var teikt, ka tie šogad maksā dārgāk, “Maxima Latvija” korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Raina Anna Ločmele skaidro - to cenas galvenokārt veido augļu pieejamība to izcelsmes valstīs. Būtiskākais ietekmes faktors ir laikapstākļi, kādi bijuši konkrētās izcelsmes valsts augļu nogatavošanās periodā.

Pēdējos gados Eiropā laikapstākļi mēdz būt visai neprognozējami un radikāli, piemēram, liels sausuma periods vai tieši pretēji - spēcīgas lietus gāzes, kas ietekmē gan augļu koku ražību, gan augļu kvalitāti un to izmērus. Spānija, kas ir viena no galvenajām mandarīnu izcelsmes valstīm, šogad piedzīvoja lielu sausuma periodu, tāpēc šajā ziemas periodā lieli un veikalu kvalitātei atbilstoša izmēra mandarīni ir pieejami salīdzinoši mazāk.

“Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite “tv3.lv” skaidro, ka mandarīniem cenu un garšu nosaka ne tikai šķirne, bet arī izcelsmes valsts, taču svarīgā nianse noteikti ir garša. “Saldāki, sulīgāki un visādi citādi ar izteiksmīgāku garšu ir mandarīni no Spānijas. Ēģiptes mandarīniem garša nav tik izteikta, savukārt Itālijas mandarīni ir vidēji izteiksmīgi. Protams, arī mandarīnu šķirnes ir ļoti dažādas un kopumā tās ir ap 200 - citas saldas, citas skābas, vienām kauliņi ir tipiski, citām tie ir tikai nedaudz. Clemenules ir viena no labākajām mandarīnu šķirnēm, un to mēs izmantojam vienā no “Rimi” pircēju iecienītākajiem produktiem - Sinfonia mandarīnu 1,5 kg iepakojumos.”

“Rimi” vienmēr cenšas pieturēties pie Spānijas citrusiem, cik agri un ilgi ir iespējams, bet viss atkarīgs no sezonas, pieejamības un nereti arī tirgus situācijas, kur dažkārt Spānijas mandarīnus nomaina, piemēram, Itālijas mandarīni.