Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valainis plāno mainīt ministrijas pārstāvjus Rīgas un Ventspils ostas valdēs

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Ekonomikas ministrija (EM) plāno mainīt ministrijas pārstāvjus Rīgas un Ventspils ostas valdēs, liecina EM saskaņošanai nodotie rīkojuma projekti.

Tostarp EM plāno Rīgas brīvostas valdes locekļa amatā iecelt pašreizējo AS "Pasažieru vilciens" padomes priekšsēdētāju un degvielas mazumtirgotāja "Kool Latvija" valdes locekli Sandi Šteinu, savukārt Ventspils brīvostas valdes locekļa amatā plānots iecelt EM ministra padomnieku ekonomikas jautājumos Artūru Zandersonu.

Vienlaikus rīkojuma projekti paredz no Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amata attiecīgi tiek atbrīvots Gints Sīviņš (NA), bet no Ventspils brīvostas valdes locekļa amata tiek atbrīvots Andis Zariņš.

EM skaidro, ka rīkojuma projekti izstrādāti, ņemot vērā ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmumu mainīt un izvirzīt jaunus pārstāvjus abās ostās. Ņemot vērā Valaiņa lēmumu, tika izsludināti konkursi uz Ventspils brīvostas un Rīgas brīvostas valdes locekļu amatiem.

Pretendentu vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija EM, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Stividorkompāniju asociācijas pārstāvji, izvirzīja un sniedza priekšlikumu ministram Rīgas brīvostas valdes locekļa amatam izvirzīt - Šteinu, kā valdes locekļa amata prasībām atbilstošāko pretendentu ar redzējumu par Rīgas ostas izaicinājumiem, attīstības iespējām un prioritāri veicamajiem uzdevumiem.

Savukārt Ventspils brīvostas valdes locekļa amatam tika aicināts izvirzīt - Zandersonu, kā valdes locekļa amata prasībām atbilstošāko pretendentu ar redzējumu par Ventspils ostas izaicinājumiem, attīstības iespējām un prioritāri veicamajiem uzdevumiem.

Jau rakstījām, ka Sīviņš ir Rīgas brīvostas valdes loceklis kopš 2021.gada, taču Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja amatā viņš tika iecelts 2023.gada jūlijā. Savukārt Zariņš ir Ventspils ostas valdes loceklis kopš 2023.gada marta.

Šobrīd Rīgas brīvostas valdē strādā arī valdes priekšsēdētāja vietnieks Edgars Štelmahers, kuru amatā deleģējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, un valdes locekļi - Baiba Bāne (Finanšu ministrija) un Liene Priedīte-Kancēviča (Satiksmes ministrija).

Savukārt Ventspils ostas valdes priekšsēdētāja ir Inguna Strautmane (Satiksmes ministrija), Ventspils ostas valdes priekšsēdētāja vietnieks ir Ģirts Valdis Kristovskis (Finanšu ministrija), savukārt Ventspils ostas valdes locekle ir Laila Spaliņa (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija).

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā Latvijā, savukārt Ventspils osta ir otra lielākā.