Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

LBS padomes locekli jau gadiem tiesā apsūdzībās par mājas apsaimniekošanas naudas piesavināšanos

© Kaspars Krafts/f64

Latvijas tiesu instancēs jau gadiem ilgi tiek skatīta krimināllieta, kurā namu apsaimniekošanā strādājušais, nesen Latvijas Basketbola savienības (LBS) padomē ievēlētais Ingemārs Grēvels apsūdzēts par piesavināšanos.

Prokuratūrā aģentūrai LETA apliecināja, ka atbilstoši apsūdzībai persona, būdama apsaimniekotājs, izšķērdēja dzīvokļu īpašnieku naudu aptuveni 40 000 eiro apmērā, kas bija paredzēta komunālo maksājumu segšanai.

Lieta pirmās instances tiesai bija nodota 2013.gada vasarā.

Kā 2010.gadā vēstīja aģentūra LETA, Grēvela namu apsaimniekošanas uzņēmums no nama Rīgā, Lāčplēša ielā 52/54, iedzīvotājiem saņemtos maksājumus par komunālajiem maksājumiem ilgstoši nepārskaitīja pakalpojumu sniedzējiem - pamatā "Rīgas siltumam" un "Rīgas ūdenim", vienlaikus dzīvokļu īpašnieku biedrībai apgalvojot, ka mājai ir vien nebūtiski parādi.

Situācija atklājās vien brīdī, kad pie biedrības valdes vērsās parādu piedzinēji un atklājās, ka nama apsaimniekotājs ilgstoši nav norēķinājies par pakalpojumiem. Sazinoties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, atklājās, ka Grēvela uzņēmuma "Vidzemes nami" parāds par ēku kompleksu Lāčplēša ielā 52/54 "Rīgas siltumam" sasniedzis aptuveni 20 000 latu, bet "Rīgas ūdenim" - aptuveni 10 000 latu. Turklāt "Vidzemes nami" faktiski piesavinājušies nama remontdarbu fondā savāktos aptuveni 7000 latu un citus līdzekļus.

Grēvels, kurš tolaik gan pats, gan viņa māte dzīvoja šajā namā, citiem dzīvokļu īpašniekiem sapulcē atzina, ka no nama iemītniekiem savāktā nauda tikusi izmantota tam neparedzētiem mērķiem, proti, "darījumos, kas neesot izdevušies".

Pirmās instances tiesā 2019.gadā Grēvelu atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem bez mantas konfiskācijas, kā arī par labu dzīvokļu īpašnieku biedrībai "Lāčplēsis 52/54" piedzina kompensāciju 65 615 eiro apmērā, noskaidroja aģentūra LETA.

Spriedums tika pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā, kura atcēla Rīgas pilsētas tiesas spriedumu, tomēr atzina Grēvelu par vainīgu, sodot viņu ar cietumsodu uz trīs gadiem, bet naudas kompensāciju par labu "Lāčplēsis 52/54" samazinot līdz 20 559 eiro.

Par spriedumu tika saņemta kasācijas sūdzība. Augstākā tiesa atcēla Rīgas apgabaltiesas 2020.gada 12.marta spriedumu daļā par Grēvela atzīšanu par vainīgu un sodīšanu pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas par apsūdzētajam noteikto galīgo sodu, par kaitējuma kompensācijas 20 559 eiro piedziņu "Lāčplēsis 52/54" labā un "Lāčplēsis 52/54" pieteiktās kaitējuma kompensācijas 20 970 eiro nenoteikšanu.