Klajā nākas modes vēsturei veltīta sudraba kolekcijas monēta "Rīgas modes"

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas Banka trešdien, 13.decembrī, izlaidīs Latvijas modes vēsturei veltītu sudraba kolekcijas monētu "Rīgas modes", aģentūru LETA informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Monētas priekšpusē jeb aversā attēlota sēdoša sieviete ar spilgti sarkani krāsotām lūpām, tērpusies kleitā ar košiem ziedu rakstiem, savukārt monētas aizmugures jeb reversa augšdaļā attēlots auduma paraugs un stilizēta piegrieztne zilā krāsā, kamēr lejasdaļā ir piegriezts auduma fragments ar košu ziedu apdruku. Monētas vidusdaļā pa kreisi ir uzraksts "Rīgas Modes" uz spoguļgluda fona.

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē "e-monetas.lv" no 13.decembra plkst.12.

Monētas tirāža ir 3000 eksemplāru, savukārt iegādes limits vienai personai ir noteikts trīs monētas. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 75 eiro.

Monētas grafiskā dizaina autore ir modes dizainere un ilustratore Alīna Grīnpauka.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka "Rīgas modes" ir plaši pazīstams jēdziens un raksturo aktīvu periodu Latvijas modes vēsturē 20.gadsimta 60.-80. gados, kad uzplaukumu un popularitāti piedzīvoja uzņēmums "Rīgas modeļu nams" (1948-1997) un žurnāls "Rīgas Modes" (1949-1993). Tas bija laiks, kad tika izveidots arī ateljē "Rīgas modes" ar tam īpaši projektētu namu Brīvības ielā, Rīgā.

Monēta kalta Itālijas kaltuvē "Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato".

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais