Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Labklājības ministrs: Jādomā par papildu atbalstu demogrāfiskās krīzes novēršanai

© f64.lv, Oksana Džadana

Jaundzimušo skaits Latvijā turpina sarukt. Valdības deklarācijā paredzēts risināt demogrāfiskos izaicinājumus, taču Labklājības ministrs Uldis Augulis TV24 raidījumam “Stopkadri ar Armandu Puči” norādīja, ka šobrīd papildu atbalsta pasākumi dzimstības veicināšanai netiek gatavoti.

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti nepilni 11 tūkstoši jaundzimušo, kas ir par teju 14 procentiem mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Katrā šī gada mēnesī piedzima mazāk bērnu nekā attiecīgajā pagājušā gada mēnesī. Turklāt tas ir vismazākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simts gados. Labklājības ministrs uzskata, ka ir nepieciešams domāt par papildu atbalstu demogrāfiskās krīzes novēršanai, taču problēmas būtu jārisina nākamā gada laikā.

“Daudziem šobrīd, sevišķi jauniem cilvēkiem svarīgāka ir karjera, nekā radīt bērnus, es pats sestdien kļuvu par vectēvu, tādēļ tik slikti arī nav, tas viss uz priekšu iet, bet šie atbalsta pasākumi kopumā mums ir, acīmredzot, jādomā, lai demogrāfiskā situācija uzlabotos,” norāda Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Par demogrāfijas jautājumiem atbildīgās Saeimas apakškomisijas vadītāja Ligita Gintere TV24 raidījumam “Stopkadri ar Armandu Puči” stāsta, ka par demogrāfiju Saeimā skaļi nerunā, bet par to nepārtraukti domājot. Viņa uzskata, ka dzimstības veicināšanai nozīmīga ir mājokļa nodrošināšana jaunajām ģimenēm. Tiekot meklēti risinājumi, lai pašvaldībām būtu mazāks birokrātiskais slogs dzīvojamo ēku būvniecībai. Piemērotas dzīvesvietas pieejamību un ekonomiskās situācijas uzlabošanu, kā daļēju risinājumu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, saskata opozīcijas deputāti.

“Sakārtot valstī ekonomisko situāciju, jo neatrisinās ne pabalsts, ne algas. Es domāju, tā ir kopējā situācija valstī. Jauni cilvēki un jaunās ģimenes izvēlas limitētu bērnu skaitu, viena recepte nebūs. Es neredzu, ka šajās sienās par to tiek domāts, tas ir tāds lietu kopums ilgākā laika posmā, uzreiz tā nebūs, diemžēl,” uzsver Saeimas demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas deputāte Linda Liepiņa (LPV).

Šonedēļ Saeimā tika izskatīts 2024. gada budžeta likumprojekts, kura galvenās prioritātes ir iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība. Šīm jomām piešķirtais papildu finansējums tieši vai netieši varētu palīdzēt nostiprināt arī demogrāfijas situāciju, tā TV24 pauda Gintere. Piemēram, finansējums veselības aprūpei uzlabotu mātes un bērna veselības pakalpojumu pieejamību, bērniem pieejamāki kļūtu zobārstniecības pakalpojumi, īpaši reģionos. Tāpat arī paredzēts finansējums mācību līdzekļu iegādei, elektroenerģijas tarifu pieauguma kompensēšanai.