EP deputāti atbalstīs vecāku statusa atzīšanu ES mērogā

© Scanpix/ZUMA Press

Eiropas Parlaments (EP) gatavojas atbalstīt noteikumus, kas paredzētu bērniem tādas pašas tiesības arī saskaņā ar citu dalībvalstu tiesību aktiem, īpaši attiecībā uz aizgādību, uzturlīdzekļiem vai mantošanu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Likumprojekts paredz, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jāatzīst citā ES valstī noteiktās vecāku tiesības. Valdībām nebūs jāmaina nacionālie noteikumi par vecāku tiesībām, piemēram, jāatzīst surogācija, bet tām būs jāatzīst citas ES dalībvalsts atzītais vecāku statuss, neatkarīgi no tā, kā bērns ir ieņemts, dzimis vai kāda veida ģimenē dzīvo.

Ar likumu tiek ieviesta arī Eiropas vecāku apliecība (EPC), kas neaizstās valstu dokumentus, bet ko varēs izmantot to vietā, un tā būs pieejama visās ES valodās.

Divi miljoni bērnu pašlaik var nonākt situācijā, kad viņu vecāki nav atzīti citā ES valstī. EP 2017.gadā aicināja panākt adopciju pārrobežu atzīšanu un 2022.gada rezolūcijā atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas ieceri nākt klajā ar tiesību akta priekšlikumu. Pēc EP balsojuma galīgo lēmumu par tiesību aktu vienprātīgi pieņems dalībvalstis, jo ģimenes tiesības ir dalībvalstu kompetence.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais