Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Indriksone deputātiem par kolektīvu vadītāju atalgojuma apjomu: Ceru, ka jūs neslēgsiet atpakaļgaitu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Saeima piektdien atbalstīja Ministru kabineta priekšlikumu par apmēram 1,2 miljonu eiro piešķiršanu, lai nodrošinātu Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju darba samaksas reformas uzsākšanu.

Opozīcija deputāti gan akcentēja, ka valdībai nākotnē jāizpilda iepriekš nozarei solītais par lielāka finansējuma piešķiršanu.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) skaidroja, ka piešķirtā summa ļauj dubultot esošo mērķdotāciju un nodrošināt, ka atalgojums kāpj visiem kolektīvu vadītājiem. Kultūras ministre pateicās kolēģiem Kultūras ministrijā (KM), kuri risina šo jautājumu, un cilvēkiem Ministru kabinetā par KM un kultūras jomas pārstāvju sadzirdēšanu.

Logina arī norādīja, ka, lai risinātu kolektīvu vadītāju atalgojuma problēmu pēc būtības, KM pašlaik strādā ar pašvaldībām, lai noskaidrotu reālo situāciju.

Opozīcijas deputāts Česlavs Batņa (AS) uzsvēra, ka iepriekšējās valdības laikā KM un tā laika kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) iesniedza priekšlikumu budžetā par finansiālo atbalstu vairāku miljonu eiro apmērā.

Batņa pozitīvi novērtēja savus kolēģiem Dziesmu svētku kustībā, kuri "kā viņi māk, asi ar dziesmu" pirms apmēram mēneša vērsās pret ministri, ka tā nepilda solījumus šajā jomā.

Opozīcijas deputāte Ilze Indriksone (NA) pateicās gan nozarei, kas iestājās par Dziesmu svētku tradīciju, ministrei par sadzirdēšanu, kā arī tiem politiķiem, kuri šajā jautājumā nepameta kultūras ministri zem "koalīcijas finanšu disciplīnas riteņiem".

Tomēr piešķirtais finansējums ir daudzkārt mazāks, nekā iepriekš panāktā vienošanās ar nozari, apgalvoja Indriksone, norādot, ka atalgojuma pieauguma modelis ir izstrādāts, sagatavots. "Ceru, ka jūs neslēgsiet atpakaļgaitu un nepārstrādāsiet, un nemēģināsiet izgudrot kaut ko, kas ir mazāku atlīdzību paredzošs," uzsvēra Nacionālās apvienības deputāte.

Indriksone aicināja atbalstīt Ministru kabineta priekšlikumu, reizē atgādinot, ka tas nav pietiekošs un ka jābūt straujākam pieaugumam.