Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Saeima atceļ Skultes LNG termināla likumu

© pixabay.com

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa likuma atcelšanu.

Pērnā gada septembrī Saeima pieņēma likumu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim. Šogad valdība noraidīja LNG termināļa attīstītāja AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus.

Likumprojektu par minētā likuma atcelšanu parlamentā bija iesnieguši koalīcijas deputāti, kas norādīja, ka jauna sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība nav valsts drošības interesēs, un Latvijai draudzīgās kaimiņvalstīs ir attīstīta vai tiek būvēta gāzes infrastruktūra, kas nodrošina pietiekamu kapacitāti Latvijas patēriņam. Tāpat spēkā esošajā likumā noteikto termiņu termināļa nodošanai ekspluatācijā vairs neesot iespējams sasniegt.

"Inčukalna dabasgāzes krātuves piepildījums ir vairāk nekā 80%. Mums ir koordinēta sadarbība ar Lietuvu, Igauniju un Somiju par dabasgāzes piegādēm, līdz ar to ir zudusi vajadzība papildināt fosilo resursu krājumus. Arī atbildīgā Klimata un enerģētikas ministrija konstatē, ka šim likumam vairs nav nozīmes," iepriekš skaidroja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (P). Komisijas priekšsēdētāja arī pauda, ka tas neliedz interesentiem attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes termināli brīvā tirgus apstākļos.