Sociālā budžeta deficīta dēļ pabalstus ierobežos ilgi

Sākotnēji deklarēti kā īslaicīgi ierobežojumi uz krīzes laiku, vairāku pabalstu samazinājumi draud pārvērsties par pastāvīgiem.

Vismaz tā var secināt pēc Labklājības ministrijas (LM) skaidrojuma, kāpēc vairākus sociālās apdrošināšanas pabalstus, tostarp jaunajiem vecākiem, jāturpina ierobežot ne tikai līdz 2012. gadam, kā sākotnēji plānots, bet pat līdz 2014. gadam.

Otrdien valdībās sēdē bija plānots izskatīt LM sagatavotos grozījumus likumā Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam, tomēr izskatīšanu uz nedēļu atlika, visticamāk, labklājības ministres Ilonas Jurševskas (ZZS) slimības dēļ. Saskaņā ar šiem grozījumiem ierobežojumus sociālajiem pabalstiem iecerēts saglabāt līdz pat 2014. gada beigām. Kā zināms, pirms diviem gadiem vasarā valdība izšķīrās par krīzes diktētu soli un pieņēma atsevišķu likumu, lai noteiktu pabalstu izmaksu uz krīzes periodu – līdz 2012. gadam. Tas paredzēja gan pensiju samazinājumu par 10% un par 70% strādājošajiem pensionāriem, gan sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumus vai pat strādājošo vecāku gadījumā aizliegumu strādāt un saņemt vecāku pabalstu. Pensiju samazināšanu par nelikumīgu atzina Satversmes tiesa, savukārt strādājošie vecāki palika ar garu degunu. Tiesa savā spriedumā minēja, ka vecāku pabalsta ierobežojumi ir uz krīzes periodu. Patlaban pastāv bažas, ka šie pabalsta ierobežojumi varētu būt ilglaicīgāki, nekā sākotnēji plānots.

Kā maiņas pabalstu politikā skaidro LM? Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā mērķis ir «veicināt valsts sociālās apdrošināšanas budžeta stabilitāti īstermiņā, saskaņojot valsts pabalstu sistēmu ar pašreizējās ekonomiskās situācijas iespējām». Atbilstoši prognozēm tuvākajos gados tiek plānots būtisks valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts – pērn tas sasniedza 335,8 miljonus latu, šogad prognozēts 237,4 miljonu latu apmērā, bet 2012. gadā – 210,9 miljonu latu. Pēc LM prognozēm, ne 2013., ne 2014. gadā situācija valsts sociālās apdrošināšanas budžetā būtiski neuzlabosies. Ja pabalstu ierobežojumus neatceļ, speciālajā budžetā var papildus iegūt 25,83 miljonus latu 2013. gadā un 26,42 miljonus latu 2014. gadā. Šie pasākumi, pēc LM domām, atgriezīs speciālā budžeta finansiālo stabilitāti 2026. gadā. LM apsvērusi arī citas alternatīvas sociālā budžeta ieņēmumu un izdevumu līdzsvarošanai.

***

PAŠLAIK IEROBEŽO:

Vecāku pabalstam ir noteikti griesti 350 latu un plus 50% no atlikušās summas

Vecāku pabalstu nedrīkst saņemt, ja bērna kopšanas atvaļinājumā strādā

Vecāku pabalstu vidēji mēnesī saņem 12 945 cilvēki

Maternitātes pabalstu (mēnesī saņem 1215 māmiņas)

Paternitātes pabalstu (vidēji mēnesī saņem 591 tētis)

Bezdarbnieka pabalstu (vidēji 60 316 cilvēki mēnesī)

Slimības pabalstu (vidēji mēnesī 15 789 cilvēki): ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, – par vienu kalendāra dienu izmaksā 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu

Avots: Labklājības ministrija

Svarīgākais